Nieuws

Eerste Oost-Afrikaanse ‘living lab’ gericht op voedselsystemen opent haar deuren

Gepubliceerd op
16 juli 2021

Hoe maak je van dierlijke poep de beste landbouwmest? En kun je zwarte soldaatvliegen als veevoer gebruiken? Een greep uit de vragen die startende ondernemers in Oost-Afrika hebben. Om die vragen te beantwoorden in zowel theoretische als praktische zin, opent Wageningen University & Research (WUR) samen met Afrikaanse partners de komende jaren diverse zogeheten living labs. Bedoeling is dat de kennis die voortkomt uit dit project, dat mede geld krijgt van IKEA Foundation, blijvend aangevuld en verbeterd wordt. Tegelijkertijd worden innoverende ondernemers geholpen en draagt het bij aan de transformatie van voedselsystemen.

Het project heet REFOOTURE en heeft als doel om Oost-Afrikaanse agrarische ondernemers meer opbrengst te laten halen van hun land, terwijl de natuur er tegelijkertijd beter van wordt. En als het kan, zijn er dan ook manieren om nieuwe voedselsystemen te ontwikkelen die ook bijdragen aan het verbeteren van ongelijkheid, armoede en jeugdwerkloosheid? Kortom, wat zijn de mogelijkheden voor regeneratieve en inclusieve voedselsystemen in Oost-Afrika?

Nakuru Living Lab, gelanceerd samen met Egerton University, is het eerste living lab dat de deuren opent. Meer living labs zullen de komende periode volgen in Uganda en Ethiopië.

Samenwerking IKEA Foundation en WUR

Wageningen University & Research (WUR) en IKEA Foundation zijn vorig jaar een driejarige samenwerking gestart. In totaal heeft IKEA Foundation bijna 3,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project. Nu het eerste Living Lab in Nakuru, Kenia, van start gaat is ook meer duidelijk welke vragen er spelen bij startende ondernemers Oost-Afrika.

IKEA Foundation daagt onderzoekers van Egerton en WUR uit om deze vragen samen met Oost-Afrikaanse partners te beantwoorden via wetenschap en praktijk. Het zijn vragen die andere donoren, investeerders, bedrijven en overheden zich ook stellen wanneer ze investeren in betere voedselsystemen en meer voedselzekerheid in Oost-Afrika. De complexiteit van de vragen vraagt om een multidisciplinaire aanpak en daarom zijn alle vijf onderzoeksgroepen van WUR betrokken bij dit project.

Van poep mest maken

Griincom: a startup aiming to produce sustainable manure from animal faeces

Eén van de ondernemers van het living lab in Kenia is Griincom. Deze Keniaanse startup probeert op een duurzame manier mest te maken van onder meer dierlijke ontlasting. Ze staan op een kruispunt in hun ontwikkeling; gaan ze machinaal aan de slag om hun productie te vergroten of heeft het juist voordelen om kleinschalig te werk te gaan? En hoe kunnen ze de voedingswaarde van de mest verbeteren? Onderzoekers van WUR en Egerton University helpen bij het kennis inbrengen waarmee Griincom op de juiste manier de volgende stap kan maken.

Zwarte soldaatvliegen als veevoer

Ressect: seaching for ways to bring the black soldier fly as cattle feed to the market

Een andere interessante vraag binnen deze eerste living lab komt van Ressect. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de eigenaren bezig met insecten, in het bijzonder de zwarte soldaatvlieg. Ressect weet dat zwarte soldaatvliegen een rijke voedingsbron zijn voor vee. Ze zijn nu op zoek naar manieren om dit veevoer beter in de markt te zetten.

Duurzaam bos verwaarden

Menengai Community Forest Association is actief in een bijzondere sector voor de Oost-Afrikaanse regio: duurzaam bos verwaarden. Welke rendabele producten kan een bos bieden, zodat er geen bomen gekapt hoeven te worden voor inkomen? En hoe zorg je ervoor dat de bedreigde boomsoorten weer kunnen aangroeien? Dat gaan wetenschappers van Egerton en WUR onderzoeken.

Toekomstvisie

De living labs maken toekomstvisies voor hun voedselsystemen, die helpen bij de mobilisatie van Oost-Afrikaanse innovatiekracht van boeren, ondernemers, verkopers, handelaren en consumenten. De onderlinge uitwisseling zal opschaling van de duurzame innovaties mogelijk maken.

De uitkomsten van dit project worden ook gedeeld met het internationale netwerk van zowel WUR, IKEA Foundation en lokale en regionale partners in Oost-Afrika. De bedoeling is om internationale programma’s en investeerders te inspireren om de living labs nog jarenlang verder te ondersteunen bij het realiseren van hun doelen.