Nieuws

Eindbijeenkomst ‘biodiversiteit vergroten op Landgoed de Lieskamp’

article_published_on_label
28 november 2024

Landgoed De Lieskamp is een particulier landgoed gelegen in het Binnenveld te Wageningen, enkele kilometers ten noordwesten van de campus. Op 25 november vond daar de eindbijeenkomst van het Wageningen Wetenschapswinkelproject plaats. De bewoners Rogier en Martine van der Mast (de opdrachtgevers) ontvingen het projectteam, de ACT studenten en andere adviseurs van het project voor een terugblik op afgelopen jaar. Er werd met veel enthousiasme verteld over de resultaten, mogelijkheden en succesvolle samenwerkingen van het projectjaar.

De eigenaren waren vóór het project al bewust bezig met het vergroten van de biodiversiteit op het landgoed van zes hectare. De filosofie van de eigenaren van Landgoed De Lieskamp is om de wereld beter achter te laten voor de toekomstige generatie. Ook willen de eigenaren uitdragen dat het mogelijk is om een gezonde omgeving te realiseren die samenwerkt mét de natuur. Ondertussen is het meer dan een jaar geleden dat Martine van der Mast bij de Wageningen Wetenschapswinkel kwam met een aantal vragen. De eigenaren waren benieuwd of zij op het goede pad waren met het huidige beheer, wat er op dit moment op het landgoed te vinden is met betrekking tot flora en fauna en hoe ze alles kunnen communiceren aan bezoekers aan het landgoed.

De uitvoering

De eerste groep studenten ging met deze vragen aan de slag. Tijdens het vak Academic Consultancy Training (ACT), onderdeel van de meeste masterstudies van Wageningen Universiteit, ontwikkelden de studenten een rapport en samenvatting van de biodiversiteitsuitgangswaarden onder begeleiding van ecoloog Lian Grabijn. Ze verzamelden beelden van de wildcamera’s, bodemmonsters, en deden een inventarisatie van de habitat typen. Dit vormde een duidelijke eerste basis en de groep kon met deze data al uitgebreide beheertips geven. De eigenaren van de Lieskamp lieten tijdens de eindbijeenkomst met trots weten dat veel van deze tips al in gebruik zijn of op de planning staan. Zo laten ze meer dood hout liggen, hebben witte klaver gezaaid in de boomgaard en kalk gestrooid in het kruidenrijke grasland tegen de verzuring van de bodem.

Meike Josemans, Lian Grabijn en een stagiair hebben dit veldwerk voortgezet door naar andere organismen te kijken zoals insecten, maar ook om het verschil tussen de warme en koude maanden te kunnen vastleggen. Dat ging gepaard met een Bioblitz op waarneming.nl. Dit Citizen Science project resulteerde in bijna 2000 observaties van meer dan 100 verschillende bezoekers.

Vervolgens heeft een tweede groep studenten zich ingezet voor Landgoed de Lieskamp. Zij hebben tijdens hun vak ACT gekeken naar de communicatie van de biodiversiteitswaarden. Zo krijgen ook de bezoekers van het landgoed een beter beeld van het belang van de natuur. Hun aanbevelingen worden opgepakt. De bewoners werken samen met een afgestudeerde van HKU aan een vernieuwde huisstijl voor de website en informatieborden voor bezoekers.

Martine van der Mast benadrukte het belang van het sociale aspect op het landgoed. Ze organiseert graag evenementen zoals Kunst aan het Klompenpad, en staat open voor basisscholen en de universiteit om lessen te verzorgen op het landgoed. Ze laat ook weten dat studenten die hun scriptie willen schrijven altijd welkom zijn zolang de integriteit van het landgoed niet verandert.

Naast de verhalen van de eigenaren over de vele activiteiten en het beheer op het landgoed werd er ook tijdens de eindbijeenkomst nog kennis gedeeld. Met passie deelden de adviseurs van het project kennis over biodiversiteit, planten en beheer, maar ook over het belang van het landgoed als stepping stone in het grotere systeem.

De middag werd afgesloten met een borrel en een prachtige zonsondergang. Als het aan Rogier en Martine Van der Mast ligt ‘doen we dit over 5 jaar gewoon nog een keer’. Dan kunnen we zien of het beheer heeft geholpen om de biodiversiteit te verhogen en of we de vos en reeën vaker gaan zien op Landgoed de Lieskamp.