Nieuws

Elpee van bloed

Gepubliceerd op
16 februari 2018

Kunstenaar Basse Stittgen maakt voorwerpen van runderbloed. In maart en april werkt hij met twee wetenschappers van Animal Sciences aan een innovatieve manier om zijn voorwerpen in veelvoud te kunnen maken.

Basse Stittgen is één van de tien kunstenaars die in het jubileumjaar met wetenschappers van WUR een creatieve innovatieve technologie bedenken. Van maart tot november werkt elke kunstenaar die meedoet aan Creative Innovations twee maanden op de campus.

Hartslag

In zijn eerdere project Blood Related maakte Stittgen al kleine objecten van dierenbloed. Een sierradendoosje bijvoorbeeld, eierdopjes en zelfs een elpee die de hartslag van een varken laat horen. Nu wil hij de productie van die voorwerpen opschalen.

Een voorwerp gebruiken gemaakt van bloed roept meer weerstand op dan vlees eten
Basse Stittgen

Jaarlijks worden in Nederland zo’n twee miljoen koeien geslacht en elke koe bevat 20 tot 25 liter bloed. Zeventig procent hiervan wordt gesteriliseerd en afgevoerd naar het riool. Slechts dertig procent wordt gedroogd en gebruikt als eiwitbron voor bemesting. Deze verspilling motiveerde de kunstenaar te onderzoeken hoe je bloed kunt bewerken tot iets nuttigs. Een weerzinwekkend idee voor sommigen, maar niet voor Stittgen. ‘Mensen hebben een sterke associaties met bloed’, zegt hij. Als we bloed zien, denken we aan pijn, agressie en de dood. Een voorwerp gebruiken dat gemaakt is van bloed roept meer weerstand op dan vlees eten, maar eigenlijk is bloed een waardevol eiwitrijk en een natuurlijk materiaal.’

Plastic vervangen

Door aan project Creative Innovations mee te doen, wil Stittgen zijn productie opschalen. ‘Dan zorg ik niet alleen voor bewustwording, maar bied ik ook een oplossing om de afvalstroom van bloed van slachthuizen te verminderen. In het beste geval, kan ik daarmee plastic voorwerpen vervangen’, zegt Stittgen.

Lees meer