Nieuws

Energie-efficiënter bramen telen met led-belichting

Gepubliceerd op
3 december 2020

Steeds vaker wordt houtig kleinfruit, zoals braam en framboos, geteeld in een tunnel of een kas. Daarmee is het gewas beter te sturen. Bovendien veroorzaken bijvoorbeeld heftige regenbuien veel minder schade. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research onderzoekt of led-belichting kan zorgen voor een energie-efficiëntere teelt van bramen.

Met belichting kunnen telers in donkere periodes tóch groenten of fruit produceren. In de teelt van bramen gaat het hierbij om de periode vanaf oktober. De planten hebben dan circa tien maanden in de koeling gelegen in een temperatuur van net onder het vriespunt. Eenmaal in de kas zorgen de temperatuurverhoging en de lampen ervoor dat het gewas denkt het voorjaar is.

Een aantal bramentelers gebruikt Son-T-lampen voor de belichting. Deze vragen echter relatief veel energie vergeleken met led-lampen. Daarom startte WUR in oktober 2020 met een onderzoek naar de mogelijkheden van led. Daarvoor worden twee bramenrassen onderzocht (Loch Ness en Von). Daarnaast zijn er twee verschillende lichtintensiteiten (100 en 140 μmol/m2/s) en twee verschillende belichtingsperiodes (maximaal 18 uur en 13 1/4 uur per dag). Daardoor is er in beide kassen één behandeling met dezelfde lichtsom per dag. Op de kassen ligt diffuus glas: uit eerder onderzoek blijkt dat daarmee 30% hogere producties mogelijk zijn.

Tijdens het onderzoek kijkt WUR niet alleen naar het aantal kilogrammen bramen en de verbruikte energie, maar ook naar onder meer de vruchtkwaliteit van de bramen, de verdeling van de droge stof naar het gewas en de vruchten, de bladoppervlakte en de fotosynthese onder verschillende omstandigheden. Deze gegevens worden vergeleken met die van een praktijkbedrijf dat Son-T-lampen gebruikt. Het onderzoek naar led-belichting levert dus ook fundamentele kennis op over de teelt van bramen.

Het onderzoek 'Efficiënte jaarrond bramenteelt onder led' wordt grotendeels gefinancierd door het programma Kas Als Energiebron met daarnaast de bijdrage van enkele participanten.​