Nieuws

Europa’s meest innovatieve graslandboeren

Gepubliceerd op
2 april 2019

De meest innovatieve graslandboeren in Europa ontvangen een internationale prijs voor hun innovatie en toewijding aan uitmuntend grasland. De prijsuitreiking is onderdeel van het driejarige Inno4Grass Thematic Network-project, een project van € 2 miljoen gefinancierd door Horizon 2020. De prijswinnende veehouders vertegenwoordigen acht Europese lidstaten. Ondanks verschillen in klimaat, systemen en bodemtypes zijn ze allemaal koplopers in grasland en graslandbeheer en daarmee winnaar van een nationale competitie.

De acht deelnemende landen aan Inno4Grass zijn Duitsland, België, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Polen en Zweden. Dit zijn landen waar grasland een aanzienlijk deel van het landbouwareaal beslaat en waar de productie van melk, rundvlees en schapen afkomstig van grasland van groot economisch belang is.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats van 11 tot 12 juni 2019 in Duitsland. Op 11 juni bezoeken de deelnemers graslandbedrijven in de buurt van Oldenburg, Noord-Duitsland om te praten over graslandbeheer met verschillende begrazings- en conserveringstechnieken. Vervolgens reizen ze naar Hannover voor een graslandconferentie en de officiële prijsuitreiking op 12 juni. Het Duitse ministerie van landbouw ondersteunt dit evenement.

De beste Nederlandse graslandboeren

In Nederland zijn Hielke en Hanny de Rooij uit Wadenoijen verkozen tot ‘Beste graslandboer van Nederland 2018’. Volgens Agnes van den Pol, de Nederlandse projectleider van Inno4Grass, is dat omdat ze ondanks een kleine huiskavel toch veel vers gras en veel eiwit van eigen land in de koeien krijgen. Of zoals Hielke en Hanny zelf zeggen: ‘Gras is gewoon een fantastisch product. Het wordt nog te veel als bulk gezien.’

Vuurtorenboeren

Projectcoördinator Arno Krause voegt daaraan toe: "Ik kijk er naar uit om deze innovatieve Europese graslandboeren te eren voor hun fantastische prestaties op grasland. We noemen deze boeren 'vuurtorenboeren', het zijn lichtende voorbeelden in hun land, die andere boeren voorzien van begeleiding, ideeën en kennis op graslandgebied. Daarom is het belangrijk dat we hun maatschappelijke bijdrage erkennen met deze prijsuitreiking. Dit is tevens een van de belangrijkste prestaties van het Inno4Grass-project".

Inno4Grass

Het Inno4Grass-programma streeft ernaar de kloof tussen praktijk en wetenschap te overbruggen en daarmee de implementatie van innovatieve systemen op productieve graslanden te garanderen. Het langetermijndoel van het project is het vergroten van de winstgevendheid van graslandbedrijven en het behouden van milieuwaarden in heel Europa.

EU-financiering

Dit project is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.