Nieuws

Even voorstellen: Zeynep Ülgezen

article_published_on_label
2 februari 2021

​​​Zeynep Ülgezen is sinds mei 2019 werkzaam bij de Bijen@wur groep. Ze doet promotieonderzoek (PhD) aan de automatische monitoring van de gezondheid van honingbijen en werkt in dat kader mee aan een EU-project, genaamd B-GOOD. Ze is opgegroeid in Turkije, heeft gestudeerd in Nederland, en deed haar master in Wageningen.

'Mijn achtergrond is Dierwetenschappen, waarbij ik mijn master heb afgerond aan Wageningen University and Research. Tijdens mijn studie specialiseerde ik me in Dierecologie, Genetica en Biodiversiteit. Mijn voornaamste interesse in onderzoek is om te kijken naar hoe organismen, met name honingbijen, omgaan met veranderingen in de omgeving en stress; hierbij vraag ik me af wanneer kunnen ze ermee omgaan? Wanneer falen ze, en zo ja, waarom? Ik voel me aangetrokken tot het werken met honingbijen, vanwege hun rol bij bestuiving en wereldwijde voedselzekerheid, evenals hun unieke structuur als superorganismen. Mijn PhD-project richt zich op het begrijpen hoe een honingbijvolk reageert op stress. Hopelijk kunnen we voorspellen of en wanneer een volk instort en zo wintersterfte voorkomen.

Ulgezen, Zeynep_DSC_2873.jpg

Sinds ik aan mijn PhD begonnen ben, werk ik aan het EU-breed project, genaamd B-GOOD. B-GOOD is een project van de Europese Unie, met 17 partnerinstituten, verspreid over 13 landen. Het doel van het project is om bijenhouders een betrouwbaar inzicht te geven in de gezondheidstoestand van honingbijen. Dit is zodat bijenhouders op tijd kunnen ingrijpen, voordat een volk verloren gaat en om gezonde volken langer te kunnen behouden. Voor dit doel maken we gebruik van een nieuwe (semi) geautomatiseerde monitoringtechnologie, om arbeid voor bijenhouders te verminderen en verstoring van monitoringsmethoden op honingbijen te minimaliseren. Het project hanteert een op een samenwerking gebaseerde interdisciplinaire aanpak, waarbij gegevens van bijenkasten en hun omgeving worden gecombineerd met sociaaleconomische omstandigheden. Gedurende het hele project worden automatische monitoringsgereedschappen gevalideerd door wetenschappelijke instituten, en door de eindgebruikers, namelijk de bijenhouders. Daarom bestaat een deel van het project uit de samenwerking met lokale bijenhouders.

Ik ben enthousiast over het werken aan projecten met als overkoepelende doelen het verbeteren van de gezondheid van honingbijen en het ondersteunen van bijenhouders. Ik vind het ook leuk om deel uit te maken van het B-GOOD-project, aangezien het de gezondheid van honingbijen en de bijensector benadert vanuit verschillende perspectieven en op een EU-breed platform. Via het B-GOOD project hoop ik in contact te komen met de Nederlandse bijenhoudersgemeenschap. Voor nu gaat de communicatie nog in het Engels, maar ik ben Nederlands aan het leren. Gelukkig heb ik collega's die mij steunen en bijvoorbeeld voorlopig dit soort teksten vertalen.'