Nieuws

Florian Muijres benoemd tot hoogleraar Experimentele Zoölogie

Gepubliceerd op
15 november 2022

De raad van bestuur van Wageningen University & Research heeft dr. ir. Florian Muijres benoemd tot hoogleraar Experimentele Zoölogie. Muijres was de afgelopen maanden al interim leerstoelhouder. Hij volgt Johan van Leeuwen op die met pensioen is gegaan. De benoeming is al ingegaan.

De leerstoelgroep Experimentele Zoölogie (EZO) heeft op dit moment vier belangrijke onderzoekslijnen: biomechanica, bio-mimetica (bijvoorbeeld bio inspired design), evolutionaire biologie en ontwikkelingsbiologie. Muijres ziet het als een van zijn belangrijkste taken om al deze onderzoekslijnen te ondersteunen en verder uit te breiden. Ook wil de nieuwe hoogleraar de samenwerking binnen de vier technische universiteiten in Nederland (4TU) verder uitbouwen.

Hiernaast zal hij de link tussen primair- en toegepast onderzoek verder versterken. Dit doet Muijres nu al met zijn werk aan vliegende malariamuggen; zo heeft zijn onderzoek tot de ontwikkeling van betere muggenvallen geleid. Op onderwijsgebied wil Muijres zich inzetten voor het verbeteren van de kennis van studenten op het gebied van datascience en modellering, omdat deze kennis steeds belangrijker zal worden in de biologie en dierwetenschappen.

Florian Muijres

Florian Muijres
Florian Muijres

Florian Muijres (1979) was in zijn jeugd al gefascineerd door zowel vliegende dieren als vliegtuigen. Voor zijn studie koos hij in eerste instantie voor vliegtuigen en studeerde luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, met als specialisatie aerodynamica. Tijdens zijn afstuderen kon Florian zijn interesse in biologie en aerodynamica combineren in een afstudeerproject bij zijn huidige leerstoelgroep EZO.

Na zijn studie heeft Muijres vooral met vliegende dieren gewerkt. Zo is hij in het Zweedse Lund gepromoveerd op de aerodynamica van vliegende vogels en vleermuizen. Hiervoor trainde hij vogels en vleermuizen om in een windtunnel te vliegen, zodat hij de luchtbewegingen rond de dieren nauwkeurig kon meten. Daarna heeft Muijres in de VS de indrukwekkende ontwijkmanoeuvres van vliegen onderzocht. Sinds 2014 werkt Muijres bij EZO, waar hij vooral insecten heeft onderzocht met veel maatschappelijke impact: de hommel en de malariamug.