Nieuws

FUMI Ingredients ontvangt half miljoen euro voor natuurlijke eiwitvervangers

article_published_on_label
30 januari 2020

Producenten van vleesvervangers over de hele wereld zijn al jaren op zoek naar een plantaardig alternatief voor kippenei-eiwitten, om hun producten 100% veganistisch te maken. FUMI Ingredients, een spin-off van Wageningen University & Research, heeft een natuurlijk alternatief gevonden dat goedkoper is dan regulier kippenei-eiwit. Het bedrijf ontwikkelt functionele ingrediënten op basis van micro-organismen. Innovation Industries en SHIFT Invest investeren samen €500.000 zodat het bedrijf de veganistische eiwitten op grotere schaal kan gaan produceren.

Nu consumenten in toenemende mate bewust worden van hun dieet en de milieu-impact van het voedsel dat ze consumeren, groeit de markt voor vegetarisch en veganistisch voedsel snel. Een grote uitdaging voor voedselproducenten is om een alternatief te vinden voor het gebruik van dierlijke eiwitten, om onder meer 'vlees' te binden. FUMI Ingredients heeft een duurzame en kostenefficiënte oplossing gevonden. Het is dan ook niet verrassend dat enkele van 's werelds grootste voedselproducenten al interesse hebben getoond in FUMI Ingredients.

Natuurlijke eiwitvervangers tegen lagere kosten

Tijdens zijn promotieonderzoek aan Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelt mede-oprichter Edgar Suarez Garcia een proces voor een eiwitvervanger op basis van natuurlijke micro-organismen. Na het behalen van zijn doctoraat slaagt hij er bovendien in om een uniek en schaalbaar productieproces te ontwerpen dat de reguliere eiwitprijzen op industriële schaal kan verslaan. Eiwitten hebben een wereldwijde marktomvang van 27 miljard euro. Een kosteneffectief en duurzaam product is daarom voor veel partijen een interessant alternatief.

Onderzoek omzetten naar baanbrekend bedrijf

Zowel Edgar als zijn (voormalige) PhD-supervisor Corjan van den Berg zien onmiddellijk het marktpotentieel en besluiten zelf een bedrijf te starten. Ze richtten FUMI Ingredients op en met ondersteuning van WUR en startup accelerator StartLife ontwikkelen Edgar en Corjan hun bedrijf verder door. “Als academische onderzoekers hadden we beperkte kennis over het opzetten van een bedrijf. WUR en StartLife gaven ons alle ondersteuning en middelen die we nodig hadden om ons bedrijf op te zetten en hielpen ons ook voor te bereiden op het aantrekken van investeerders”, zegt Corjan. Sebastiaan Berendse, valorisatie directeur bij WUR complimenteert de onderzoeksgroep Bioprocess Engineering en AlgaePARC onder leiding van professor Rene Wijffels voor het begeleiden van FUMI Ingredients, op weg naar wereldwijde impact.

Klaar om de markt te betreden

FUMI Ingredients zal het aangetrokken kapitaal gebruiken om hun opschaling ambities te realiseren en hun toegang tot de markt te versnellen. Zowel SHIFT Invest als Innovation Industries kijken ernaar uit het bedrijf te helpen de volgende stappen te zetten in de commercialisering van hun ingrediënten en de groei van hun organisatie, zo onderstrepen Sander Verbrugge, Investment Director van Innovation Industries en Bram Ledeboer, partner bij SHIFT Invest. FUMI Ingredients verwelkomt de steun van de twee investeerders van harte. Corjan zegt: “De combinatie van SHIFT Invest en Innovation Industries bleek een uitstekende match te zijn. Naast hun financiële steun hebben de twee investerende partners duidelijk aangetoond dat ze ons enthousiasme voor FUMI Ingredients delen. We hebben er alle vertrouwen in dat we samen een duurzame groei en een blijvende impact weten te realiseren."


Over FUMI Ingredients

FUMI Ingredients heeft met behulp van een unieke aanpak een innovatieve eiwitvervanger uit eencellige eiwitten ontwikkeld waarmee van nature voorkomende micro-organismen worden omgezet in zeer functionele fracties die eiwitten, peptiden en polysachariden bevatten. Deze ingrediënten vertonen superieure techno-functionele eigenschappen in vergelijking met andere dierlijke en plantaardige eiwitten.

www.fumiingredients.com

Over Innovation Industries

Innovation Industries is een onafhankelijk technologiefonds dat groeikapitaal en strategische ondersteuning biedt aan veelbelovende hightech, Agri- & Foodtech en MedTech bedrijven uit Nederland. Innovation Industries gebruikt een marktgesdreven aanpak om op lange termijn waarde te creëren in de high-tech start-up en scale-up bedrijven. De investering in FUMI Ingredients vindt plaats vanuit een speciaal vroege-fase-technologieoverdrachtsfonds, Smart Industries Fund, dat door Innovation Industries wordt beheerd.

www.innovationindustries.com

Over SHIFT Invest

SHIFT Invest is een Nederlands venture capital fonds dat investeert in innovaties in agricultuur, gezonde voeding en groene, circulaire technologieën. Middels haar investeringen streeft SHIFT ernaar een positieve impact op milieu of gezondheid te realiseren, naast financieel rendement. Samen met de partners in het fonds, biedt SHIFT ondernemers een breed netwerk en kennis van diverse sectoren. SHIFT wordt gemanaged door NBI Investors, een team van ervaren investment professionals en ondernemers.

www.SHIFTInvest.com