Nieuws

Geen vroeg(er) seizoen voor sporen van appelschurft dit jaar

Gepubliceerd op
25 maart 2016

Onderzoekers van Wageningen UR monitoren de rijping van sporen die de schimmelziekte appelschurft veroorzaakt. Zodra blijkt dat deze zogenaamde ascosporen rijp zijn, wordt dit gemeld aan de voorlichtingsbedrijven die daarna een waarschuwing richting de telers verspreiden. Dit jaar blijken de sporen ondanks de zachte winter niet eerder rijp dan andere jaren.

Appelschurft wordt veroorzaakt door de schimmel Venturia inaequalis. De schimmel verspreidt zich via de schimmelsporen die in vruchtlichamen op afgevallen, aangetaste bladeren gedurende de winter en voorjaar gevormd zijn. Als de sporen rijp zijn worden ze tijdens regen vanuit het vruchtlichaam dat in het blad zit, ‘weggeschoten’. Als ze landen op de jonge uitlopende bladeren, infecteren deze sporen het nieuwe blad.

Waarschuwingsmodellen

Het vinden van de eerste rijpe ascosporen geeft de start aan voor de berekeningen van de waarschuwingsmodellen. Deze modellen berekenen op basis van weergegevens het risico voor aantasting door schurft. De eerste bespuitingen vinden plaats als de ascosporen rijp zijn en er groene delen aan de boom zichtbaar zijn.

Monitoren van de rijping van ascosporen

Half maart dit jaar werden de eerste rijpe ascosporen waargenomen op de Proeftuin Randwijk. Het volgen van de rijping van de ascosporen van de appelschurft-schimmel is een jaarlijkse activiteit van de onderzoekers van het praktijkonderzoek fruit van Wageningen UR. Vanaf begin februari worden wekelijks vruchtlichamen van schurft op bladeren onder de microscoop beoordeeld. Als de ascosporen duidelijker zichtbaar worden in de vruchtlichamen, wordt begonnen met het testen of ze rijp zijn. Bladeren met vruchtlichamen worden binnengehaald en bevochtigd. Als de ascosporen rijp zijn, gebruiken ze het vocht om weggeschoten te worden, anders blijven ze in het vruchtlichaam. Na twee uur wordt bekeken of er ascosporen zijn uitgestoten. Als er een aantal uitgestoten ascosporen zijn gevonden, wordt de melding van ‘rijpe ascosporen’ gedaan aan de voorlichtingsbedrijven en volgt een waarschuwing richting de telers. Voor voorlichters en telers is dit het startteken om met de gewasbescherming te beginnen. 

Geen vroeg seizoen

Dit voorjaar is het opmerkelijk dat het aanvankelijk een “vroeg” seizoen leek. De ontwikkeling van de schurftschimmel stagneerde echter uiteindelijk weer in de afgelopen periode door de koude temperaturen overdag en de vorst ‘s nachts.