Nieuws

Getalenteerde vrouwelijke WUR alumni vooruit geholpen in hun global health carrière

article_published_on_label
10 februari 2023

WUR alumni Martyna Hogendorf en Adita de Haan-Fuentes Usquiano kunnen de volgende stap in hun carrière zetten dankzij de Marina van Damme Grant. Ze ontvingen de beurs op 9 februari tijdens een intieme ceremonie op de Wageningen Campus. De alumni zijn allebei actief in het wereldgezondheidsveld en gaan de beurs van €9.000 gebruiken om hun kennis uit te breiden en hun carrière vooruit te helpen.

“Deze beurs is mijn kans om gecertificeerd te worden”

Adita de Haan – Fuentes Usquiano verliet haar thuisland Peru in 2010 om haar master in Food Technology in Wageningen te volgen. Sinds haar afstuderen is Adita actief in de inkoop van medische goederen, zoals diagnostische sneltesten en medische hulpmiddelen. Ze werkt nu voor een ngo, waar ze de inkoop- en contractprocessen managet voor humanitaire organisaties, zoals de Global Fund. “Ik heb het gevoel dat ik bijdraag aan de levens van mensen in lagelonenlanden, door ze toegang te geven tot kwalitatieve gezondheidsproducten.”

Met de beurs van het Marina van Damme Fonds kan ze een inkoopcertificering krijgen bij het Chartered Institute of Procurement and Supply. “Dit is een kwalificatie die hoog in het vaandel staat. Het wordt gezien als een van de meest prestigieuze kwalificaties die een inkoopprofessional kan bereiken.” De certificatie helpt Adita om belangrijke vaardigheden en competenties te ontwikkelen en meer kennis op te doen binnen haar werkveld.

Adita is blij dat ze de beurs kon krijgen, omdat ze de certificering in de nabije toekomst niet zelf had kunnen financieren. “Deze certificering stond al heel lang op mijn wensenlijstje. Deze beurs was het spreekwoordelijke licht aan het eind van de tunnel voor mij. Ik kan niet wachten om mijn certificaat aan Mevrouw van Damme te laten zien zodra ik hem heb.”

“Ik ben vastbesloten om een leider in global health te worden”

Martyna Hogendorf behaalde haar master in Nutrition and Health (specialisatie Public Health Nutrition and Epidemiology) aan Wageningen University & Research in 2018. Snel daarna startte ze haar loopbaan bij de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Met haar team van de afdeling niet-overdraagbare ziekten (noncommunicable diseases of NCDs) draagt Martyna bij aan het versterken van gezondheidssystemen in lage- en middeninkomenslanden om NCDs, zoals hartziekte, diabetes, kanker en luchtwegenaandoeningen, aan te pakken. Op dit moment coördineert ze een vijfjarig initiatief in Ethiopië, Ghana, Nepal, India en Myanmar. Deze landen worden ondersteunt in de projectcyclus van interventies in het gezondheidssysteem, waarbij ze helpt met het maken van voorstellen, planning, implementatie en evaluatie. Ze zorgt er hierbij voor dat de juiste structuren worden opgezet en mensen zo de zorg krijgen die ze nodig hebben om NCDs te voorkomen of onder controle te houden.

Kijkend naar de toekomst, is Martyna vastberaden om een leider te worden in haar werkveld en bij te dragen aan de mondiale NCD-agenda met implementatieonderzoek en blijvende steun aan landen. Om dit te bereiken is ze pas gestart met haar doctoraat in Publieke Gezondheid (DrPH) bij de Londen School of Hygiene and Tropical Medicine, een opleiding die ze volgt naast haar huidige baan. “Ik hoop om innovatief onderzoek aan te drijven, mijn technische capaciteiten verder op te bouwen en mijn leiderschaps- en managementvaardigheden te ontwikkelen. Deze vaardigheden zijn zeer belangrijk om onderzoek in de praktijk te brengen.” De Marina van Damme beurs zal Martyna ondersteunen in het volgen van twee cursussen binnen haar doctoraat om haar capaciteit en zelfverzekerdheid te verbeteren, zodat ze een mondiale gezondheidsleider kan worden.