Nieuws

Gevonden dier langs A28 was wilde wolf

Gepubliceerd op
14 maart 2017

De wolf die begin maart langs de A28 ter hoogte van Veeningen dood werd aangetroffen, is afkomstig uit een roedel wilde wolven in Duitsland. Het gaat om een gezond jong mannetje van ongeveer 1 ½ jaar oud uit de roedel “Cuxhaven” in de regio Nedersaksen. Dat blijkt uit DNA-analyse door Wageningen Environmental Research.

De sectie op het dier en het DNA-onderzoek is uitgevoerd door Dutch Wildlife Health Centre van de faculteit Diergeneeskunde in samenwerking met Wageningen Environmental Research (Alterra). Het jonge dier was in goede conditie. De afstand tot de plaats waar het dier begin maart dood werd aangetroffen is hemelsbreed ongeveer 200 kilometer.

Soorts- en herkomstbepaling op basis van DNA

Door Wageningen Environmental Research zijn DNA-analyses uitgevoerd om de soort en herkomst van het dier te bepalen.

Uit de analyses kwam naar voren dat het gaat om een wolf. Vanuit de samenwerking met het Duitse Senckenberg werd vastgesteld dat er bovendien een volledige DNA-match was met een wolf die in oktober 2016 is waargenomen op basis van een keutelmonster in het noorden van de deelstaat Niedersachsen, nabij Cuxhaven, circa 250 km vanaf de vindlocatie op de A28. Het doodgevonden dier betreft dus een mannelijke wolf, afkomstig uit de Duitse Cuxhaven-roedel.

Onderzoeker Arjen de Groot: “Hoewel niet van alle roedels in Duitsland DNA-gegevens beschikbaar zijn was dat voor dit individu wel het geval wat maakte dat we het DNA profiel tot een bekend individu en ook roedel konden herleiden”.

Maaginhoud

Wageningen Environmental Research heeft ook de maaginhoud van het dier onderzocht. De maaginhoud woog 190 g en bevatte vacht en skeletfragmenten. De onderdelen zijn gedetermineerd als afkomstig van een Europese haas (Lepus europaeus).