Nieuws

Groenbemesters zijn verre van één pot nat - ook niet voor wat betreft hun impact op het microbiële bodemleven

article_published_on_label
23 mei 2022

Groenbemesters trekken op dit moment veel de aandacht als belangrijk gereedschap bij de verduurzaming van het bodemgebruik. Deze naseizoenen-gewassen kunnen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van uitspoeling van nutriënten, ze kunnen helpen bij het verhogen van het organisch stofgehalte en groenbemesters kunnen verdichting van de bodem tegengaan. Echter, er kleven ook een paar risico’s aan; bij een weinig doordachte keuze kan een groenbemester ziekten en plagen de winter door helpen. En het is van belang te voorkomen dat een groenbemester een onkruid kan worden in het volgende seizoen.

Met groenbemesters het bodemleven sturen

Er is echter nog iets wat je met groenbemesters kunt doen. Je kunt er het bodemleven - met name bacteriën, schimmels en nematoden – mee sturen. Groenbemesters sturen ieder op hun eigen manier het aanwezige bodemleven: ze stimuleren een deel van het bodemleven, onderdrukken een ander deel en zetten het bodemleven in hun directe omgeving naar hun hand. We zien dat sommige groenbemesters een stevig stempel drukken op het bodemleven, bijvoorbeeld bladrammenasen borage, terwijl andere groenbemesters een minder uitgesproken effect hebben, zoals bijvoorbeeld Japanse haver en hybride raaigras.

Stappen gezet, maar begrijpen doen we pas mondjesmaat

Ook is duidelijk geworden dat de effecten van groenbemesters, die ondergewerkt zijn in november, aan het begin van het nieuwe groeiseizoen nog wel degelijk aanwezig zijn. Het idee dat je groenbemesters zo zou kunnen kiezen dat het hoofdgewas er in het volgende seizoen van profiteert, is dus een realistisch idee. Echter, het bodemleven - met name bacteriën en schimmels - is extreem divers. Van sommige verschuivingen kunnen we aangeven wat het effect op het hoofdgewas zal zijn, van veel andere weten we simpelweg niet hoe ze het volgende gewas beïnvloeden. Oftewel, we hebben flinke stappen gezet voor wat betreft het karakteriseren van het effect van groenbemesters op het bodemleven, echter, begrijpen doen we het pas mondjesmaat.

Groenbemesterdag

Wil je meer weten over groenbemesters? Meld je dan gratis aan voor de Groenbemesterdag op 21 juni in Valthermond.