Nieuws

Grote kever vliegt op uit de vijver van Wageningen Campus

article_published_on_label
26 september 2017

Met uitgestrekte vleugels staat een geelgerande waterkever op het punt weg te vliegen van Wageningen Campus. Het gevaarte met een spanwijdte van vijf meter verheft zich aan de oever van de vijver waarvan het waterpeil bijna zienderogen zakt. Studenten, bezoekers, onderzoekers schieten nog snel een selfie, daar tussen Forum en Atlas, voordat de Dytiscus marginalis het luchtruim kiest met onbekende bestemming.

Vertrekken naar onbekende streken omdat de thuissituatie onhoudbaar wordt: dat is de symbolische annotatie van het kunstwerk Must leave dat op initiatief van onderzoeker Marten Scheffer en de Deense kunstenaar Vagn Iversen op Wageningen Campus moet verrijzen. De opvliegende kever staat symbool voor het vaak door omstandigheden gedwongen vertrek van mensen uit een bekende omgeving naar elders, gepaard gaande met een aanvankelijke onzekerheid. Maar de uittocht brengt ook positieve verrassingen met zich mee die inspirerend werken, hoop geven en kansen scheppen voor een nieuwe toekomst. Migranten die meestal gedwongen naar oorden ver achter de horizon vertrekken, zoals Baruch Spinoza ooit, of de ouders van Google-oprichter Sergey Brin die vorige eeuw op zesjarige leeftijd met zijn ouders uit de Sovjetunie emigreerde. Zulk perspectief ervaren mogelijk ook enige hoogopgeleide vluchtelingen, die een studieplek aan de WUR vonden. 

Het indrukwekkende kunstwerk van de reusachtige kever heeft een breedte van vijf meter twintig. Overdag is het de eyecatcher tussen de hoge gebouwen op de campus, ’s nacht lokt de belichting en fluorescentie-achtige gloed nieuwsgierigen. In 2018, tijdens de viering van het honderdjarig bestaan van Wageningen University & Research moet het plan gerealiseerd zijn. 

Hoogleraar Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer Marten Scheffer wil op die manier wetenschap en kunst met elkaar verbinden. Hij zag de kunstobjecten van de Deen Vagn Iversen reeds in 1993. Onlangs nam hij  contact met hem op, waarna het watertorontwerp snel vorm kreeg. Schefffer financiert een deel van de kosten via zijn Spinozapremie. Aanvullende financiering  is er vanuit een crowdfundingsproject, ook om talloze belangstellenden de gelegenheid te geven het idee van het kunstwerk te omarmen en te steunen met een financiële bijdrage. Het doelbedrag van de crowdfunding is 15.000 euro.