Nieuws

Het belang van snelgroeiende boomsoorten voor klimaatmitigatie en -adaptatie

article_published_on_label
12 december 2024

Onlangs was in Bordeaux de 27e sessie van de 'International Commission on Poplars and Other Fast-Growing Trees Sustaining People and the Environment' (IPC).

Het CGN nam namens Nederland deel met als thema 'Het belang van snelgroeiende boomsoorten voor klimaatmitigatie en -adaptatie; op weg naar klimaatveerkrachtige en CO2-neutrale samenlevingen'.

Wereldwijd neemt de vraag naar hout toe. In Nederland verbruiken we nu circa 1m3 hout per persoon per jaar. Snelgroeiende boomsoorten zoals populieren en wilgen, maar ook de Douglasspar, eucalyptus en bepaalde dennensoorten, produceren vaak meer dan 10m3/ha per jaar en kunnen met relatief korte omlopen geoogst worden. Daarmee zijn deze soorten verantwoordelijk voor een groot deel van de houtoogst. Zo bestaat 1% van de Franse bossen uit populier, maar komt hier meer dan 25% van al het loofhout vandaan. Snelgroeiende boomsoorten kunnen in bosverband worden toegepast, maar de populier groeit ook heel goed buiten het bos in 'agroforestry' systemen.

Effecten van klimaatverandering

Op het gebied van genetische bronnen werd in Bordeaux veel kennis uitgewisseld over klimaatverandering en de effecten op boomgroei; welke herkomsten of rassen blijven productief onder klimaatverandering? Bij de selectie van nieuwe rassen is het goed om niet alleen te focussen op productie, maar tegelijkertijd ook op droogtetolerantie, schaderisico's door late nachtvorst, en ziektegevoeligheid. Ook houteigenschappen zijn van belang; welke snelgroeiende rassen hebben bijvoorbeeld ook een hoge houtdichtheid en betere sterkte eigenschappen qua hout? Naast alle onzekerheid over de effecten van klimaatverandering en de hogere sterfte van bomen is het toch enigszins geruststellend dat sommige Nederlandse rassen zoals 'Koster' (Canadapopulier) goed groeien, zowel in de Nederlandse polder als in het warmere Zuid-Franse klimaat.

Houttechnologie

Ook op het gebied van hout en houttechnologie waren er in Bordeaux nieuwe inzichten. Belangrijke kennis die we in Nederland ook goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld binnen het SIA-project 'Hoogwaardig houtgebruik' waar stakeholders uit de houtketen bij betrokken zijn. Er waren voorbeelden van 'engineered wood products', zoals gelamineerde balken met zowel populieren- en grenenhout met minder gewicht maar wel gunstige sterkte eigenschappen. Of buitenkanten van gelijmd kruislaagshout die waren voorzien van gemodificeerd hout, waardoor negatieve effecten van vocht worden gereduceerd. Het Nederlandse bedrijf Peppelhout presenteerde daarbij ook hun massieve populierenhouten producten voor zowel binnen- als buitentoepassing.

Wat is de IPC?

De International Commission on Poplars and Other Fast-Growing Trees Sustaining People and the Environment (IPC) maakt deel uit van de wereldwijde Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De IPC werd in 1947 opgericht door negen Europese landen in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. De populieren- en wilgencultuur werd als een prioriteit beschouwd bij de ondersteuning van de wederopbouw van landelijke en industriële economieën. De IPC speelt nog steeds een belangrijke rol in de ontwikkeling van de bos- en houtsector. Voor de overdracht van kennis over snelgroeiende boomsoorten, en ten behoeve van de uitwisseling van technologieën en kweekmateriaal voor samenleving en milieu. In Nederland speelt de Commissie Populier (voorheen Stichting Populier) van de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging (KNBV) een sleutelrol in het verspreiden van kennis op het gebied van snelgroeiende boomsoorten.