Nieuws

Het TEACH│nasium -  nu ook in de regio Ede-Veenendaal-Barneveld

Gepubliceerd op
2 juni 2020

Vanaf volgend schooljaar kunnen havo-4 en vwo-5 leerlingen in de regio Ede-Veenendaal-Barneveld onder en naast schooltijd een kijkje nemen in de wereld van het beroep leraar. Het Teachnasium, aangeboden door de Christelijke Hogeschool Ede, laat hen vroegtijdig kennismaken met een prachtig beroep: leraar in het basisonderwijs en/of voortgezet onderwijs.

Onderwijs is geweldig! Het geeft betekenis aan levens van kinderen en tieners. En door daarin werkzaam te zijn ontdekken ze dat en dragen ze daar aan bij. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Het Teachnasium wil dat jonge mensen daar iets van ontdekken door het volgen van een speciaal voor hen geschreven route vol echte ervaringen: het Teach-nasium. Gewoon naast het eigen onderwijsprogramma.

Welke scholen doen mee?

Met meerdere VO-instellingen uit de regio Ede-Veenendaal-Barneveld worden momenteel afspraken gemaakt. Welke dat zijn wordt binnenkort bekendgemaakt.  

Werkwijze

Binnen iedere instelling krijgen havo-4 en vwo-5 leerlingen de kans om zich gedurende een periode te verdiepen in de vraag “Is lesgeven misschien iets voor mij?”. Het Teachnasium organiseert samen met deze VO-instellingen een palet aan onderwijservaringen, gezien vanaf de stoel van de leraar. Zo kunnen leerlingen een tijdje stage lopen op een VO-school en meedraaien met een echte docent. Ook het basisonderwijs doet volop mee: de leerlingen krijgen de kans om eens voor een wat langere periode mee te draaien in een basisschoolklas in de eigen woonomgeving. Deze ervaringen zijn uniek en kunnen hen al vroeg tot inzicht brengen dat een toekomst in het onderwijs een serieuze afweging verdient.

Colleges

Naast stage krijgen de leerlingen ook te maken met èchte colleges, zoals deze gegeven worden aan de Christelijke Hogeschool Ede. Hiermee nemen ze meteen een kijkje in hun eigen toekomst. Leerlingen maken kennis met typische onderwijsvakken als pedagogiek en onderwijskunde, maar ook de meer creatieve vakken doen mee. Vanuit de collegebanken krijgen ze (beperkte) opdrachten die ze uit kunt voeren in de stage. Ze leren bijvoorbeeld leerlingen observeren op een professionele manier. Op basis van die observaties leren ze in te spelen op de zorgvraag van leerlingen.

Teach-coördinator

Binnen iedere instelling is een Teach-coördinator aanwezig die het programma uitrolt en bewaakt. Ook houdt deze coördinator een vinger aan de pols bij iedere leerling die participeert binnen dit traject.  In samenspraak met de Christelijke Hogeschool worden de leerlingen begeleid en ondersteund in al hun vragen.

Uniek – of toch niet?

Het Teachnasium bestaat al langer en functioneert al naar volle tevredenheid in de regio Rotterdam/Capelle. Met ingang van het nieuwe seizoen wordt gestart in twee nieuwe regio’s, waar deze regio er één van is. Verdere uitbreiding staat gepland.

Het Teachnasium is voor elke leerling die overweegt voor een beroep in een onderwijscontext te gaan en biedt een unieke kans om onderwijs ‘van binnenuit’ te beleven.