Nieuws

Hittestresskaart voor straten in Nederland

Gepubliceerd op
14 juli 2014

Op hete dagen kan het oncomfortabel warm worden in de stad. Maar per straat kan het kwik andere temperaturen aangeven. Wageningse meteorologen meten de invloed van bebouwing, vegetatie, water, wind en schaduw op de lokale temperatuur. Met die kennis is een weerbericht te maken voor iedere straat in Nederland. Zo helpen we mensen bij het vinden van verkoeling in de stad, soms maar een paar honderd meter verderop.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Op warme zomerdagen kan het temperatuurverschil tussen stad en platteland wel 7 graden zijn. En ook  binnen de stad zijn er flinke temperatuurverschillen. De weersvoorspelling kan er dan behoorlijk naast  zitten, afhankelijk van de plaats waar je bent.

Warmte door verstening meten

In het project 'Summer in de City' werkt meteoroloog Gert Jan Steeneveld aan computermodellen die het  weer op straatniveau kunnen voorspellen. Met een bakfiets heeft hij metingen gedaan door lussen te  rijden door de stad en de temperatuurverschillen in de wijken van in kaart te brengen. Zo kunnen er in  nieuwbouwwijken en industriegebieden grote warmte-eilanden ontstaan, doordat op die plekken veel  verstening is.

Meer details in kaart door hoge resolutie

Steeneveld heeft met behulp van grote datasets en geoinformatie, modellen ontworpen voor Amsterdam,  Rotterdam en Wageningen, die op niveau van de straat weersvoorspellingen kunnen doen. Wat bijzonder is aan dit model is dat er op hoge resolutie wordt gewerkt. Normale weermodellen rekenen met een resolutie van 25 km en daar zie je Nederlandse steden nauwelijks in verschijnen. Juist hier gebruiken we een hoge resolutie database van geoinformatie waar gebouwen en andere objecten in terugkomen, maar ook bomen en vegetatie. Zo kan berekend worden waar schaduw kan vallen in een straat en op welk tijdstip en waar koele plekken zijn in de stad doordat daar groen is. Het project heeft de ambitie om verwachtingen te gaan maken op 100 meter nauwkeurig, dat is bijna het schaalniveau van je achtertuin.

Hittestresskaart per stad

Steeneveld heeft voor Wageningen alvast een concept hittestresskaart gemaakt, waarmee in een  kleurenschaal van groen naar paars staat aangegeven wat de temperatuur is op welke plek. Bedrijven, burgers of landschapsarchitecten kunnen deze gegevens gebruiken voor het inrichten van wijken en terreinen. Ook kan het vanuit de veiligheid worden ingezet, bijvoorbeeld bij evenementen waar  hittestress een probleem kan zijn in de zomer.

De voorspellende modellen zijn belangrijk voor bijvoorbeeld overheid en gezondheidsdiensten om op tijd maatregelen te kunnen nemen tegen hittestress. Maar ook voor stedelijke ontwerpers om bij de herinrichting van steden beter rekening te kunnen houden met de leefbaarheid tijdens warme zomers.

Het project wil dat bewoners van elke wijk in de toekomst de weersverwachting per straat op hun eigen  smartphone kunnen zien.