Meet de versheid van vis met deze app

iPhone App uitgebreid: Hoe vers is mijn vis?

15 februari 2012

De iPhone App, waarmee men de versheid van vis kan vaststellen, kan nu ook gebruikt worden voor haring, griet, koolvis, roodbaars, schelvis, tarbot, tong, diepwatergarnalen, fjordgarnalen en gepelde Noorse garnalen. Met de eerste versie kon men al zalm, kabeljauw en schol testen.

De opgewaardeerde iPhone-App werd gelanceerd tijdens de openings ceremonie van de grote internationale seafood beurs in Bremen (Duitsland) op 12 Februari. Via een aantal stappen met de iPhone App kun je de versheid van vis beoordelen. Men beoordeelt onder meer de geur, textuur en het uiterlijk van de ogen, huid en kieuwen. Het eind resultaat geeft aan hoeveel dagen men de vis nog kan bewaren op ijs en verschijnt onmiddelijk.

Professioneel instrument

Met deze nieuwe versie hebben we de iPhone App geschikter gemaakt voor de profesionele gebruiker die behoefte heeft om de houdbaarheid van de vis vast te stellen. De tien nieuwe vis soorten zijn belangrijk voor de Europese markt. En met de nieuwe versie kan men nu ook de resultaten per email verzenden en voorzien van opmerkingen. Belangrijk voor bedrijfsdocumentatie zegt Prof. Joop Luten project leider bij Nofima in Tromsø (Noorwegen) en verbonden aan Wageningen UR - Imares

De App is ontwikkeld voor de professionele gebruiker zoals visverwerkers, distributeurs, retailers, supermarkets die de versheid van vis beoordelen. Maar kan ook gebruikt worden door de consument. Voorwaarde is dat de vis gestript, gewassen is en verder onbehandeld is opgeslagen in ijs.

Kwaliteits Index Methode

De App is gebaseerd op de Kwaliteits Index Methode (KIM), een gestandaardiseerde meet methode voor versheid van vis die is ontwikkeld door onderzoekers van vele Europese instituten waaronder Imares, en wordt werelwijd gebruikt.

De App is beschikbaar in 11 talen en is al in meer dan 50 landen gedownload sinds de lancering in Mei 2010. De App is gratis en beschikbaar voor iPhone, iPad en iPod touch.

Download:

» How fresh is your fish?