Nieuws

ICM laat je anders kijken naar je teeltsysteem

article_published_on_label
12 september 2024

Ruim 110 belangstellenden bezochten 5 september de ICM-velddag in Lelystad. Tijdens een ochtend- of een middagprogramma kregen zij meer uitleg over hoe je met Integrated Crop Management (ICM) duurzamer kunt telen met minder chemie.

Rendabele teelt nu en in de toekomst

De toekomst van de akkerbouwsector stond de hele dag centraal, met aandacht voor de vraag, heb ik op de korte en lange termijn nog een rendabele teelt? Binnen diverse onderzoeken is gekeken naar het telen volgens de ICM-methodiek en vergeleken met een referentiesysteem van gangbaar telen. WUR, ministerie van LVVN en BO Akkerbouw brengen deze kennis via de ICM-velddagen over naar de praktijk.

    Wat werkt nu al en wat (nog) niet?

    Op het proefveld in Lelystad zijn de afgelopen jaren verschillende proeven gedaan met maatregelen op gewasniveau in een bouwplanrotatie. Op de kleigrond ging het om consumptie- en pootaardappelen, bieten, uien en peen. Tijdens een veldbezoek langs de verschillende ICM-pijlers werden mooie discussies gevoerd tussen onderzoekers en de praktijk. ‘Wat werkt er nu al? En wat werkt er nu nog niet?’

    ICM-velddag op 26 september in Marwijksoord

    Ook interesse in de ICM-velddag? Op donderdag 26 september organiseren we samen met Wageningen University & Research en het ministerie van LVVN een ICM-velddag in Marwijksoord. We staan tijdens het ochtend- en middagprogramma stil bij welke maatregelen je kunt nemen op gewasniveau voor teelten op zandgrond. Meer informatie en aanmelden: wur.nl/icm-velddagen.

     Kennis bij elkaar brengen

    Dit jaar worden twee ICM-velddagen georganiseerd: op 5 september was de ICM-velddag in Lelystad (voor teelten op klei) en op 26 september volgt de ICM-velddag in Marwijksoord (voor teelten op zand). Deze dagen dragen bij aan de doelen uit het Actieplan Plantgezondheid en worden mogelijk gemaakt door kennis en financiering vanuit de projecten Kennisimpuls Groene GewasbeschermingPPS Integrale aanpak gewasbescherming voor de akkerbouw op zandKennistransfer Plantgezondheid, PPS Duurzame beheersing bladschimmels en het EU-project IPM-works.

    Foto's: Marcus Pasveer