Nieuws

Internationale waardering voor unieke respiratiecellen voor vissen

article_published_on_label
8 december 2020

Wetenschappers uit de hele wereld doen onderzoek in de respiratiecellen voor vissen van Wageningen University & Research (WUR). In deze twaalf tanks kan onder meer het zuurstofgebruik en wat de vissen uitscheiden heel precies worden gemeten. Deze faciliteit is zo uniek dat het is opgenomen in Aquaexcel 3.0, een Europees programma dat onderzoek naar aquacultuur en samenwerking stimuleert en dat deze week zijn kick-off heeft.

Twaalf grote tanks staan op een rij in een hal. Soms zwemmen er vissen als zeebaars, tarbot, tilapia, meerval, paling en regenboogforel in. Door biologische filters kan bijna al het water steeds opnieuw de respiratiecellen in, dat maakt het systeem heel duurzaam. En uniek: 'Bij mijn weten is dit het enige respiratiesysteem voor onderzoek onder water waarin zoveel te meten is', zegt onderzoeker Roel Maas met gepaste trots.

Stofwisseling

De meeste wetenschappers gebruiken de cellen om meer te weten over het metabolisme van vissen, zeg maar de stofwisseling. Maas: 'We weten precies welk en hoeveel voer de vissen eten, hoeveel er wordt verteerd, wat de vissen weer uitscheiden en wat de vis dus uiteindelijk opslaat en hoeveel zuurstof hier voor nodig is'. Simpel gesteld: hoe beter en efficiƫnter een vis bijvoorbeeld eiwit opslaat, hoe meer visfilet dat uiteindelijk oplevert en hoe duurzamer dat eiwit is geproduceerd .

Naast zuurstofgebruik en ontlasting, kunnen onderzoekers ook meten hoeveel CO2 en ammonia de vissen uitscheiden. Net zoals koeien, scheiden vissen namelijk ook schadelijke stoffen uit. In de natuur is dat geen probleem, maar in gesloten aquacultuur systemen wel.

Aquaexcel

De Europese Unie vindt het belangrijk dat onderzoekers toegang krijgen tot de Wageningse respiratiecellen voor vissen. Daarom zijn de tanks opgenomen in het Aquaexcel project 3.0, een derde opeenvolgend samenwerkingsproject tussen top onderzoeksfaciliteiten voor de komende vijf jaar. WUR krijgt een bijdrage van ruim 600 duizend euro van de EU. 

Hoogleraar Geert Wiegertjes van de leerstoelgroep Aquacultuur en Visserij is blij met het Europese samenwerkingsproject. 'Dit laat zien dat de WUR meetelt in de wereld op het gebied van aquacultuur onderzoek', zegt Wiegertjes. 'En als we de groeiende wereldbevolking willen blijven voeden met dierlijk eiwit, zullen we in de toekomst alleen nog maar meer vis moeten eten'.