Nieuws

Internationale wedstrijd zelf-telende tuinbouwkassen

Gepubliceerd op
19 maart 2018

Wageningen University & Research organiseert een internationale wedstrijd waarin teams het klimaat in een onderzoekskas moeten besturen met behulp van kunstmatige intelligentie, om zo de beste opbrengst te halen met de laagste input aan bijvoorbeeld water en energie.

Het telen van groenten in kassen is nu al een duurzame manier om voedsel te produceren. Experts van Wageningen University & Research (WUR) verwachten dat de voedselproductie in de glastuinbouw verder verbeterd kan worden dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie en autonome kassen. Daarom organiseert WUR een ‘challenge’ die wordt gesponsord door Tencent, een van de grootste internetbedrijven in de wereld. Teams kunnen zich tot 30 april inschrijven via autonomousgreenhouses.com.

De teams die aan de wedstrijd meedoen, krijgen zo’n vier maanden lang het beheer over een compartiment in het onderzoekkassencomplex van Wageningen University & Research in Bleiswijk. Experts van WUR doen in die tijd allerlei metingen in de kas en aan het gewas, zodat door een jury bepaald kan worden welk team met de minste input, zoals energie en water, de hoogste opbrengst weet te halen.

Verbeteren en verduurzamen voedselproductie

De wereldbevolking neemt in rap tempo toe en daarmee ook de vraag naar voldoende en gezond voedsel. Tencent en Wageningen University & Research verwachten dat autonome kassen en het op afstand aansturen van kassen kunnen helpen om de voedselzekerheid te verhogen en meer voedsel te produceren met minder hulpbronnen zoals water en energie.

Computer de teler te slim af

In dergelijke kassen neemt zelflerende software een deel van de menselijke beslissingen geleidelijk aan over. Daarbij wordt gebruikgemaakt van allerlei sensoren en camera’s. Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen telers hun kas optimaal beheren, zelfs vanaf de andere kant van de wereld.

Internationale teams

Aan de challenge kunnen teams van over de hele wereld meedoen. Teams kunnen zich van 19 maart tot 30 april inschrijven op autonomousgreenhouses.com. De teams kunnen bestaan uit wetenschappers, R&D-specialisten en studenten. Ze moeten uit verschillende vakgebieden worden samengesteld zoals kunstmatige intelligentie, sensortechnologie en gewasfysiologie/teelt.

Tekst gaat verder onder de video.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Duurzame teelt in kassen

Kasteelt is een efficiënte manier om verse groenten en fruit met veel vitaminen en mineralen te produceren op een klein teeltoppervlak. Kasteelt is daardoor ideaal om consumenten verse producten te kunnen aanbieden die in de buurt van grote steden zijn geteeld. De opbrengst van kasteelt ligt tot wel tien keer zo hoog als die van de teelt in de volle grond, terwijl het waterverbruik juist aanzienlijk lager ligt. Uit recent onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat in volledig gecontroleerde kassen slechts 5 liter water wordt gebruikt voor de teelt van 1 kilo tomaten, terwijl daar in de volle grond tot 40 liter water voor nodig zou zijn. Door de gecontroleerde kas-omgeving kan het gebruik van pesticiden tot een minimum worden beperkt en kunnen veilige producten zonder residuen worden geteeld.

Zelf-lerende tuinbouwkassen

Om iedereen ook in de toekomst van voldoende en gezond voedsel te kunnen blijven voorzien zijn meer en betere kassen nodig. Daarvoor zijn de groene vingers en de kennis en ervaring van een teler nu nog essentieel. Tegelijkertijd is het in veel landen wereldwijd lastig om voldoende geschoolde werknemers te vinden. Wageningen University & Research, Tencent en David Wallerstein verwachten dat automatisering en kunstmatige intelligentie telers in de toekomst zullen helpen om alle benodigde informatie te overzien en complexe beslissingen te nemen.

Deze internationale challenge over autonome kassen loopt van juni tot december 2018. In een zogenaamde pre-challenge worden in juni de vijf beste teams uit alle ingeschreven teams geselecteerd. Van september tot half december besturen deze vijf geselecteerde teams het gewas in hun kascompartiment in de onderzoekkas van Wageningen University & Research in Bleiswijk. De experts van Wageningen University & Research en een internationale jury monitoren de resultaten van de teams, waarbij ze zowel naar de inputs als naar de gewasopbrengst kijken.