Nieuws

Kan op drijvende eilanden voedsel geproduceerd worden?

Gepubliceerd op
7 september 2017

Jazeker! Vandaag werden de eerste groenten geoogst en geproefd op de testlocatie van Praktijkonderzoek AGV van Wageningen University & Research (WUR) in Lelystad. Half mei werd het kleinschalig testeiland te water gelaten vanuit Stichting Drijvende Eilanden in samenwerking met de Wetenschapswinkel van WUR.

In 2050 is er een tekort van 22 miljoen km² aan landbouwgrond door de groeiende wereldbevolking, uitputting van de bodem en klimaatverandering. 70% van het aardoppervlak bestaat uit water en dat biedt kansen.

Wanneer telen op een drijvend eiland?

Buitenland 
In grote steden als Singapore waar tomaten schreeuwend duur zijn is het een uitkomst voor groenteteelt en in ontwikkelingslanden als een Bangladesh, waar overstromingen een groot probleem vormen voor landbouw. Drijvende landbouw zou daar een heel mooie duurzame oplossing zijn.

Nederland
Een drijvend eiland kan ook heel interessant zijn in Nederland in combinatie met horeca voor een extra beleving.

Maar ook in combinatie met zorg. Zo heeft Stichting Drijvende Eilanden het plan om samen met Brownies & Downies, een restaurant waar mensen met verstandelijke beperking aan de slag kunnen, starten met een drijvend eiland bij een restaurant.

Belang van praktijkonderzoek

Dit is een proef op kleine schaal en het is belangrijk dezelfde test op grotere schaal uit te voeren. Vragen die we nog willen beantwoorden zijn onder andere: Hoe zit het met harde wind en golfslag op open water? Welke gevaren zijn er voor de gewassen op het water?

“Vlak voor de oogst bleek een deel van het eiland aangevreten door eenden. Moeten we in de toekomst misschien met eendenverschrikkers werken?”, aldus Marcel Vijn onderzoeker van het project.

10 november wordt het project afgerond en nieuwe plannen gepresenteerd. Daar komen voedselteelt, voedselbeleving, zorg en wetenschap samen. “En die combinatie maakt het gaaf”, zegt Sören Knittel, industrieel ontwerper van het eiland, Nexus Product Design.