Kasper Hettinga benoemd tot persoonlijk hoogleraar Zuivelverwerking en functionaliteit

article_published_on_label
15 mei 2023

De raad van bestuur heeft Kasper Hettinga per ingang van deze maand benoemd tot persoonlijk hoogleraar Zuivelverwerking en functionaliteit bij de leerstoelgroep Food Quality & Design van Wageningen University & Research (WUR). Hettinga werkt al sinds zijn promotieonderzoek bij deze leerstoelgroep en bestudeert hoe eiwitten in melk verteren en welk effect ze hebben op het immuunsysteem.

Kasper Hettinga

De groep van Hettinga onderzoekt de effecten die behandelingen van melk, zoals verhitting, hebben op het witte goedje en de eiwitten en gezondheidsstimulerende stofjes daarin. Hij ontdekte bijvoorbeeld dat gedoneerde moedermelk beter veilig en houdbaar te maken is met uv-licht, dan met pasteurisatie. Dat komt doordat verhitting ook allerlei gunstige stofjes in de melk beschadigt, zoals antibacteriële componenten, antilichamen en hormonen.

Vertering en immuunsysteem

Ook onderzoekt de groep van Hettinga alternatieven voor koemelkeiwitten, zoals geitenmelk en plantaardige melkalternatieven. In de komende jaren gaat hij in meer detail onderzoeken welk effect innovatieve (houdbaarheids)behandelingen en alternatieve eiwitten hebben op vertering en immuunreactie. Het doel daarvan is de functionaliteit van melkeiwit beter te begrijpen en dat te vertalen naar innovatieve zuivelprocessen en -producten.

Naast onderzoek, besteedt Hettinga veel tijd en aandacht aan onderwijs. Hij geeft drie vakken over zuivel en begeleidt daarnaast afstudeer- en stageprojecten. “Vakken vernieuwen en verbeteren is voor mij een continue bron van energie”, zegt Hettinga. Om de praktische relevantie van zijn werkterrein verder te verhogen, vertaalt hij vragen over zuivel die hij van externe partijen krijgt, naar interessante afstudeer- of stageonderzoeken.

Van student tot zuivelexpert

Hettinga kwam in 1998 bij WUR als student levensmiddelentechnologie. Tijdens zijn opleiding raakte hij steeds meer geïnteresseerd in zuivelonderzoek. “Onderzoek naar zuivel is fascinerend omdat daarin bijna alle onderwerpen uit de levensmiddelentechnologie samenkomen”, zegt Hettinga. Daarom koos hij ervoor om aansluitend aan zijn studie een promotieonderzoek te doen in Wageningen, bij de leerstoelgroep Product Design & Quality Management (die later Food Quality & Design is gaan heten).

Hettinga is als zuivelexpert betrokken bij onder andere het International Milk Genomics Consortium, het Sino-Dutch Dairy Development Center, en het Nederlands Comité van de International Dairy Federation. Daarnaast adviseert hij verschillende startups die zich richten op zuivelinnovaties.