Nieuws

Kennismaking met duurzame fokkerij op Dairy Campus

Gepubliceerd op
13 januari 2017

Op woensdag 11 januari ontving Dairy Campus 50 melkveehouders om ze bij te praten over de lopende, fokkerijgerelateerde onderzoeksprojecten op Dairy Campus.

Kernpunt is de rol die fokkerij kan spelen in het streven naar een duurzame melkveehouderij. Een uniek voorbeeld hierin is de fokwaarde voor voeropname. Hiermee kunnen veehouders die dieren selecteren met een goede productie, gezondheid en vruchtbaarheid, maar die dat op een efficiƫntere manier realiseren.

Een ander voorbeeld is het fokken op betere vruchtbaarheid. Hiervoor gebruiken we data van de Herd Navigator over de progesteron-profielen, waardoor we beter in staat zijn om de meest vruchtbare periode van de koe te identificeren. Dit alles komt tezamen in een project rondom innovatieve fokkerij, waarvoor Dairy Campus een demonstratiebedrijf is.

Dit was de tweede dag in een reeks van drie dagen die samen met CRV op Dairy Campus georganiseerd zijn; de eerste was in november 2016 en de volgende is op 8 februari 2017. Dan hebben in totaal 150 melkveehouders Dairy Campus bezocht en hebben ze geleerd over de lopende fokkerijprojecten.

In een blog op Wageningen U&R Livestock Stories legt Yvette de Haas, projectleider duurzame fokkerij, uit hoe zij de duurzamere koe ziet.