Nieuws

Klinisch onderzoek ABNCoV2-vaccin van start

article_published_on_label
18 maart 2021

Het coronavaccin van het Europese onderzoeksconsortium (Prevent-nCoV) waar Wageningen University & Research (WUR) deel van uitmaakt, is deze week de klinische fase ingegaan. Maximaal 42 vrijwilligers zullen bij het Radboudumc worden gevaccineerd om de veiligheid en verdraagbaarheid van twee doses van het kandidaatvaccin te beoordelen. Het vaccin genaamd ABNCoV2 is ontwikkeld door het Deense Expres2ion Biotechnologies in samenwerking met de andere consortiumpartners.

Het consortium wordt gefinancierd door een EU Horizon 2020-subsidie ​​om een ​​COVID-19-vaccin te ontwikkelen. Het klinische onderzoek is goedgekeurd door de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) in Nederland.

Het ABNCoV2-vaccin bestaat uit een klein onderdeel van het coronavirus SARS-CoV-2 dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. Het vaccin is gemaakt in insectencellen en is gekoppeld aan een nanodeeltje. Testen op muizen hebben eerder al laten zien dat de afweerreactie zeer goed is en dat antistoffen in het bloed van gevaccineerde dieren in staat zijn het coronavirus te neutraliseren.

Wagenings reserve-vaccin

Het consortium heeft het afgelopen jaar ook een reserve-vaccin ontwikkeld, met daarin een grotere SARS-CoV-2 component gemaakt in bioreactoren met insectencellen door onderzoekers van het Laboratorium van Virologie, Bioprocestechnologie en het Laboratorium voor Biochemie van WUR. Dit vaccin bevindt zich momenteel in de preklinische fase in de vorm van muizenproeven.