Persbericht

KNMI en Wageningen University testen windmetingen met heteluchtballon

Gepubliceerd op
20 mei 2016

Onderzoekers van het KNMI en Wageningen University zijn erin geslaagd om windgegevens af te leiden uit de beweging van een heteluchtballon. Onderzoekers maakten een experimentele ballonvaart in de omgeving van de KNMI-meetmast in Cabauw waarbij metingen zijn gedaan in de grenslaag, de onderste paar honderd meter van de atmosfeer. Het bleek dat de met GPS vastgelegde beweging van de ballon voldoende informatie oplevert om de richting en snelheid van de wind te kunnen bepalen.

Doel van het ballonexperiment was om te onderzoeken of de verplaatsingen van heteluchtballonnen gebruikt kunnen worden als windmeter. Tijdens de vaart is de positie van de luchtballon met een nauwkeurige GPS-ontvanger van de TUD gemeten en vergeleken met een applicatie voor smartphones die hetzelfde doet. Die app was eerder al getest aan een parachute maar nu ook tijdens een ballonvaart. Met een nauwkeurige windmeter, die stevig bevestigd was aan de buitenkant van de mand, werd de luchtstroming rondom de ballon vastgelegd. Dit zal inzicht geven hoe de ballon reageert als de wind plotseling verandert. Al deze informatie zal ons helpen om in de toekomst meetgegevens verkregen van heteluchtballonnen te kunnen gebruiken en verbeteren.
 
Naast windmetingen zijn er vanuit de mand metingen gedaan met instrumenten voor de registratie van luchtvochtigheid, fijnstof, NOx, NO2 en CO2. Een AIRBOX van ECN registreerde onder andere fijnstof, NO2 en CO2. Daarnaast werd NOx gemeten, maar dat gebeurde met een KNMI instrument.

Meer informatie