Nieuws

Kok in de Klas evenement op 120 basisscholen

article_published_on_label
26 februari 2024

Deze week zullen 120 koks uit het hele land een kookles verzorgen in groep 6, 7 of 8. In totaal doen ruim 3000 bovenbouwleerlingen van basisscholen, SO en VSO scholen mee. Dit is de vijfde keer dat het programma draait. In elke provincie worden deze kooklessen gegeven. Leerlingen gaan met een enthousiaste kok aan de slag en leren van verschillende ingrediënten een lekker gezond gerecht te maken. Ze snijden zelf groenten, mengen, garneren en ze gaan samen met de kok bakken en grillen. Na afloop mogen de leerlingen het zelfgemaakte gerecht in de klas opeten. Hierdoor ervaren kinderen dat zij zelf een smaakvol gerecht kunnen klaarmaken.

Waarom is koken met kinderen belangrijk?

Uit het reeds verschenen advies van de Gezondheidsraad blijkt dat onze manier van eten moet veranderen als we gezonder en duurzamer willen leven. Het advies is om meer plantaardig voedsel te eten dan we nu doen. Om het voedselpatroon te veranderen is het belangrijk dat (jonge) consumenten leren over producten en ook zelf gaan koken. Waar komt een aubergine vandaan en hoe maak je er een lekker gerecht mee? Projectleider Marlies Willemsen – Regelink (WUR). Tijdens de kookles zie je dat niet alle kinderen ervaring hebben met koken. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om groenten te snijden. Maar na een half uurtje koken, samen met de kok, voelen deze kinderen zich al een hele chef!” Uit een recente WUR-poll uitgevoerd in 43 schoolklassen blijkt dat 17% van de kinderen wekelijks meehelpt in de keuken. Daar liggen dus nog kansen.

Het recept

Elk jaar wordt er een nieuw recept bedacht voor het Kok in de Klas evenement. Dit jaar is dat Olé Tabouleh. Een salade met o.a. bulgur, groenten en ei. Het recept is gemaakt in samenwerking met kok en kookboekenschrijver Ramon Beuk. De ingrediënten in het recept zitten allemaal in de Schijf van Vijf. Ramon Beuk geeft het recept een eigen twist. Hij wil de kinderen graag leren hoe je groenten kunt grillen om zo extra smaak toe te voegen aan het gerecht.

Materialen – Kok in de Klas

Deelnemende koks en leerkrachten kunnen ter voorbereiding van de kookles gebruik maken van het materiaal dat gratis beschikbaar is via www.voedseleducatie.nl. Dit materiaal is ook beschikbaar voor scholen die niet mee doen aan het evenement maar op een later moment met een kok willen gaan koken. Er is ook een kookvideo te bekijken van Ramon Beuk. Kijk voor meer informatie op www.kokindeklas.nl. Kok in de klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen.

Smaaklessen

Kok in de Klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen. Smaaklessen is een effectief lesprogramma over eten en smaak voor kinderen op de basisschool. Met Smaaklessen wordt de nieuwsgierigheid en interesse van kinderen naar gezond en duurzaam eten opgewekt. Het beleven van voedsel staat in de lessen centraal. Weten waar het eten vandaan komt, helpt om bewuste, gezonde keuzes te maken. Uit verschillende onderzoeken is gebleken, dat voedingseducatie effectiever is wanneer gebruik wordt gemaakt van ervaringsgerichte lesmethoden en activiteiten.

Organisatie Kok in de Klas-event

Het Kok in de Klas-event is mogelijk gemaakt vanuit het Rijksprogramma Jong Leren Eten en het Voedseleducatie Platform. Het VEP is een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap (WUR). Een onafhankelijke Raad van Toezicht en Toetsingscommissie waken over het beleid, de onafhankelijkheid en objectiviteit.

Het Steunpunt Smaaklessen van Wageningen University & Research is verantwoordelijk voor de aansturing van het Voedseleducatie Platform.