
Nieuws
Lichtgevende gewassen vragen om zorgvuldige veiligheidsbeoordeling
Met behulp van biotechnologie is het mogelijk gewassen te ontwikkelen die licht kunnen geven zodra ze bijvoorbeeld ziek zijn. Deze lichtgevende planten, ook wel fytosensoren genoemd, bieden veelbelovende toepassingen in de landbouw. Maar voor deze innovatieve gewassen op grote schaal ingezet kunnen worden, is een zorgvuldige beoordeling van de mogelijke risico’s essentieel. Dat stellen onderzoekers van Wageningen Food Safety Research in de publicatie ‘A green light for phytosensors?’
Lichtsignalen
Fytosensoren zijn genetisch gemodificeerde planten (niet bedoeld voor consumptie) die lichtsignalen uitzenden wanneer ze bijvoorbeeld ziek zijn, onder stress staan of beschadigd raken. Door middel van een drone of speciale sensor kunnen deze lichtsignalen zichtbaar worden gemaakt. De planten zijn zo gemodificeerd dat ze symptomen, zoals bijvoorbeeld stress, eerder ervaren dan een niet aangepaste plant. Als je de fytosensoren teelt naast een veld met hetzelfde gewas en zij geven een stress-signaal af, kan de boer op tijd en gericht ingrijpen bij de reguliere planten. Fytosensoren van voedselgewassen zijn nog niet op de markt, maar in de Verenigde Staten worden ze al wel getest in het veld. Hoewel deze techniek grote praktische voordelen biedt, roept ze ook vragen op over veiligheid en regelgeving.
Fytosensoren scheiden van reguliere gewassen
Een belangrijk punt uit het onderzoek is dat deze planten, net als andere genetisch gemodificeerde organismen (GGO's), niet zomaar in aanraking mogen komen met gewassen die bestemd zijn voor voedsel of diervoeder. De auteurs adviseren om al in een vroeg stadium maatregelen te nemen om de teelt en verspreiding van fytosensoren goed te scheiden van de productie, oogst en verwerking van reguliere gewassen.
Een ander advies is om de veiligheid van deze planten voor mens, dier en milieu te laten toetsen, zelfs als ze niet bedoeld zijn om gegeten te worden. Zo kunnen potentiële risico’s vroeg worden gesignaleerd.
De publicatie staat in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Trends in Biotechnology’.