Nieuws

Mensen met ervaring gezocht voor de adviesraad ‘een gezonde toekomst voor iedereen’

Gepubliceerd op
17 mei 2021

In Nederland zijn forse gezondheidsverschillen. Mensen in kwetsbare posities leven gemiddeld ongeveer 18 jaar korter in goede gezondheid dan mensen in een betere sociale en financiële situatie. Dat moet anders.

Tot nu toe is het nog nauwelijks gelukt om gezondheidsverschillen in Nederland kleiner te maken. Dat kan komen doordat we niet de juiste prioriteiten stellen. Denk bijvoorbeeld aan buurtprogramma’s om af te vallen, waarbij op beweging ingezet wordt. Goed idee, maar hebben mensen überhaupt wel geld voor sportschoenen? Is hun buurt daarvoor wel geschikt? En wordt de uitnodiging gelezen?

Veel van deze initiatieven zijn bedacht door wetenschappers met de beste intenties en gebaseerd op wetenschappelijke expertise. ‘Een gezonde toekomst voor iedereen’ vraagt echt om een heel ander soort expertise: ervaring.

Daarom gaat de Wageningen University & Research samenwerken met mensen die ervaringsexpertise hebben. Zij weten hoe het is te leven met weinig geld, of te moeten zoeken naar een stabiele woon- of werksituatie. Ook kunnen zij ervaring hebben met psychische kwetsbaarheid.

In de adviesraad kunnen vrijwilligers meedenken en bouwen aan veelbelovende oplossingen om mensen gezonder te maken. Op basis van hun ervaringen komen zij wellicht met nieuwe vragen die nog niet onderzocht zijn.

Heeft u deze ervaringsexpertise en wilt u meedenken aan oplossingen?  Dan komen we graag met u in contact. Er is nog plek in de adviesraad om mee te helpen met ‘Een gezonde toekomst voor iedereen’. We gaan 1 juni van start!