Nieuws

Met films prikkelen tot dialoog; Do try this at home

article_published_on_label
2 december 2020

Wetenschappers van WUR willen niet-wetenschappers graag prikkelen om mee te discussiëren over de toekomst van de wetenschap. WUR zoekt continu naar vormen om in gesprek te zijn met de maatschappij. Een van de manieren om dat gesprek aan te gaan is om samen te kijken naar films over wetenschap of onderwerpen die in de wetenschap spelen en daarna over de film in gesprek te gaan. Ook in coronatijd blijkt deze discussie inspirerend voor zowel publiek als onderzoeker.

InScience festival

Op zaterdag 21 november vond het InScience satelliet filmfestival Wageningen plaats in het Heerenstraat Theater Wageningen, uiteraard rekening houdend met de corona-maatregelen. Gelukkig konden de bioscopen nét weer open na de strengere lockdown. InScience is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa en focust zich op het raakvlak tussen film, wetenschap en maatschappij. Bezoekers, allen op gepaste afstand, spraken na elk van de drie geselecteerde films met elkaar over wat zij hadden gezien. Verschillende bezoekers bleven voor meer dan één film.

Betina Piqueras Fiszman, consumentenwetenschapper en host van Picture a Scientist was erg enthousiast: “Ik ben nog steeds erg geïnspireerd na de sessie van zaterdag. Het feit dat het allemaal studenten waren, maakte het nog inspirerender! We zouden dit vaker moeten doen."

Yannick van Gelder, werkzaam bij Wageningen Data Competence Centre en host van de film Coded Bias, vond het win-win voor beide kanten: “Het is goed om te zien hoe bezoekers tegenover een onderwerp staan als Artificial Intelligence (AI). Dat kun je weer meenemen in gesprekken met collega’s, maar ook in verder onderzoek.”

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

CineScience movie talks

WUR organiseert ook al enkele seizoenen samen met Heerenstraat Theater in Wageningen CineScience movie talks.

Bekijk het volledige programma

Maandelijks verruilen toponderzoekers de wetenschappelijke arena voor een filmzaal en worden door hen speciaal geselecteerde films of documentaires vertoond. De onderzoekers voorzien deze films van een wetenschappelijke toelichting, waarin zowel de inhoud van de wetenschap als hun passie hiervoor duidelijk naar voren komt. Ook na afloop van deze voorstellingen wordt waar mogelijk nog lang nagepraat.

Thuisbioscoop

Volgens Simone Ritzer, Programma Facilitator Wageningen Dialogues, zijn dit mooie voorbeelden van manieren voor onderzoekers en de samenleving om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan over thema's die leven in de maatschappij. “Hoe groot of klein de groep ook is waarmee je in gesprek gaat, op een open manier het gesprek aan gaan biedt altijd nieuwe inzichten. En een film kan als dienen als een goede aanleiding tot zo’n gesprek.”

Zij ziet mogelijkheden om in een kleiner gezelschap iets soortgelijks (online) te organiseren. “Zo kun je net zoals met een boekenclub met wat mensen een film kijken op bijvoorbeeld Netflix om er vervolgens samen (online) over te praten. Suggesties voor geschikte films zijn: My Octopus Teacher, A Life on Our Planet, The Boy Who Harnessed the Wind.” Do try this at home!