Nieuws

Milieuwetenschappen onder één dak: leerstoelgroepen ESA en WSG verder onder de naam Earth Systems and Global Change

article_published_on_label
16 januari 2024

Per 1 januari 2024 zijn de leerstoelgroepen Environmental Systems Analysis (ESA) en Water Systems and Global Change (WSG) officieel gefuseerd. Samen vormen deze de Earth Systems and Global Change (ESC) groep. Vandaag gaat ook de website van de nieuwe groep live.

De gefuseerde leerstoelgroep houdt zich bezig met systeemanalyses op het terrein van onder meer klimaat en ecosystemen. Zo worden er bijvoorbeeld grootschalige milieumodellen over vervuiling ontwikkeld. Verder werkt de groep interdisciplinair en met partners buiten de wetenschap.

De Raad van Bestuur nam in juli 2022 het besluit om ESA en WSG samen te voegen. Er was veel complementariteit tussen de onderzoeksgebieden van de twee groepen. ESA richtte zich daarbij op luchtkwaliteit, bodemkwaliteit en ecosystemen, terwijl WSG vooral naar water, voedsel en klimaat keek. In de praktijk zijn water, lucht en bodem sterk verbonden.

Mooie combinatie

Het nieuwe ESC telt in totaal meer dan 100 mensen. Al voor de fusie werkten ze samen aan onderzoeksprojecten en in onderwijs, deze samenwerking zal steeds hechter worden. De groep kan ook de onderwijsprogramma’s op het gebied van water, klimaat en milieu verder verbeteren.

Carolien Kroeze: “Met onze nieuwe Earth Systems and Global Change groep hopen we een belangrijke bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst”.

Fulco Ludwig: “We zijn een oplossingsgerichte groep, met aandacht voor natuur en samenleving in een veranderende wereld”.