Nieuws

Minister Sigrid Kaag bezoekt Wageningen Campus

article_published_on_label
24 september 2020

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, heeft op 23 september een bezoek gebracht aan Wageningen University & Research. De minister beantwoordde vragen van studenten, kreeg een rondleiding over de campus en sprak met Wageningse onderzoekers onder meer over circulariteit en technologie.

In haar introductie sprak minister Kaag lovende woorden over WUR, een instelling die ze bewondert en waar ze graag komt. WUR is volgens haar een belangrijke universiteit en “a center of excellence and learning”.

Collegetour

De dag begon met een college tour, waarbij een selecte groep aanwezige studenten de kans kregen om vragen te stellen aan Sigrid Kaag en bestuursvoorzitter Louise Fresco. WUR-alumna Jente Fabriek trad op als moderator. De studenten zijn verbonden aan verschillende opleidingen, waaronder International Development Studies en Climate Studies.

WUR is volgens minister Kaag een belangrijke universiteit en “a center of excellence and learning” (foto: Guy Ackermans)
WUR is volgens minister Kaag een belangrijke universiteit en “a center of excellence and learning” (foto: Guy Ackermans)

De eerste vragen gingen over de coronapandemie en de impact daarvan op de voedselvoorziening. De minister constateerde dat er aan het begin van de crisis veel eendracht en verbondenheid bestond tussen mensen, maar dat het onderlinge vertrouwen langzaam afneemt. Om dit vertrouwen terug te krijgen is leiderschap nodig, aldus de minister. Verder benadrukte ze dat we niet alleen naar de huidige crisis moeten kijken, maar dat een visie voor de lange termijn net zo belangrijk is.

De coronacrisis heeft ook veel impact gehad op de voedselvoorziening, vooral in ontwikkelingslanden. Volgens de minister is lokale productie nodig om de voedselzekerheid te garanderen. Daarnaast moet er meer worden geïnvesteerd in informatievoorziening over gezond eten. Wetenschappers moeten de maatschappij hierover actief adviseren, vindt Kaag.

Aan het einde van de college tour kregen de studenten van de minister een compliment voor hun betrokkenheid en kritische vragen. “Jullie zijn de volgende generatie. Stand up!” De studenten waren na afloop ook erg enthousiast over hun ontmoeting met Kaag. “Ik vind het indrukwekkend dat een Nederlandse minister de tijd en moeite heeft genomen om met  studenten te praten”, aldus Alessandro uit Italië.

Campustour

Na deze vragensessie was het tijd voor een wandeling over de campus. Hier maakte de minister kennis met vertegenwoordigers van Unilever en Kubota, twee bedrijven die op de Wageningen Campus gevestigd zijn. Unilever werkt in het global foods innovation centre, ook wel ‘the Hive’ genoemd, samen met partners aan wereldwijde problemen als voedselverspilling en obesitas.

De minister tijdens de rondleiding bij Unilever (foto: Guy Ackermans)
De minister tijdens de rondleiding bij Unilever (foto: Guy Ackermans)

Kubota, dat recentelijk introk in het Plus Ultra-2 gebouw, ontving minister Kaag om uit leggen waarom het Japanse bedrijf zich in het WUR-ecosysteem heeft gevestigd en hoe het in de toekomst wil gaan bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame en maatschappelijk verantwoorde landbouw. Kubota ontwikkelt toepassingen en producten zoals landbouwapparatuur en bouwmachines, motoren, waterbeheerproducten en robotica.

Internationale agenda

Landbouw kwam ook aan bod in het afsluitende gesprek met Wageningse directieleden en wetenschappers. Jack van der Vorst (algemeen directeur Social Sciences Group), Ron Mazier (Corporate Director Strategy & Accounts), Saskia Visser (programmaleider Circulaire en klimaatneutrale samenleving) en Ernst van den Ende (algemeen directeur Plant Sciences Group) bespraken met de minister thema’s die de komende tijd hoog op de internationale agenda zullen staan. Circulaire landbouw bijvoorbeeld, en het belang van technologische innovatie daarin. Ria Hulsman (accountmanager Latijns-Amerika & Caribbean) sprak kort over de kansen in de regio, specifiek in Suriname.

Voor haar vertrek ontving minister Kaag een publicatie van Ivo Demmers, programmaleider Food Security and Valuing Water. De publicatie staat in het teken van onderzoek naar voedselsystemen, een onderwerp waar zowel de minister als WUR veelvuldig mee te maken hebben.