Nieuws

Naar een duurzame en veilige groenteteelt in Saoedi-Arabië

Gepubliceerd op
30 januari 2019

In veel Arabische landen zijn de omstandigheden voor het telen van groente lastig. Hitte en droogte maken het haast onmogelijk hoge producties te realiseren. Daar bovenop gebruiken telers ook nog veel pesticiden. De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research probeert de sector te verbeteren met gerichte kennisoverdracht.

WUR is sinds circa 12 jaar actief in de Arabische regio. Zo werden onderzoekscentra ontworpen in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) en Riyadh (Saoedi-Arabië).

De voedselproductie in die landen vindt vooral plaats onder plastic tunnels. De beschikbaarheid van water is nagenoeg overal een groot probleem. Zo wordt voor een stad als Riyadh momenteel ontzout zeewater gebruikt als bron voor drinkwater. Bovendien willen de landen minder afhankelijk zijn van import van groente en fruit uit andere landen, en meer kunnen vertrouwen op eigen productie, zeker sinds de voedselcrisis enkele jaren geleden.

Er is dus nog een wereld te winnen. Zo is er in het onderzoekscentrum in Saoedi-Arabië veel aandacht voor duurzaam telen, dus met minder gebruik van water en pesticiden. Daarnaast wordt onderzocht hoe de productie en de voedselveiligheid verhoogd kunnen worden.

Kennisuitwisseling is essentieel bij de stap voorwaarts in Saoedi-Arabië. Daarom is WUR onlangs gestart met een project om meer telers én hun medewerkers te informeren over de nieuwe teeltwijzes. Daarvoor worden onder meer demonstratiebedrijven opgezet, waar verbeterde teelttechnieken worden vergeleken met de bestaande methodes, niet alleen praktisch maar vooral ook economisch.

Meer Arabische landen weten WUR te vinden. Inmiddels is WUR ook actief in onder meer Jordanië en Libanon. Daar spelen niet alleen de zware teeltomstandigheden een rol bij de voedselproductie, maar ook de vluchtelingenproblematiek.