
Nieuws
Netwerkdag Levend Erfgoed: tijd om krachten te bundelen
Op 16 mei vond bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort de allereerste Netwerkdag Levend Erfgoed plaats. Onder het motto ‘Tijd om de krachten te bundelen’ kwamen professionals, vrijwilligers, beleidsmakers, onderzoekers en erfgoedbeoefenaars samen om verbinding te zoeken rondom een bijzonder, maar vaak versnipperd thema: levend erfgoed.
Levend erfgoed - zoals oude rassen, gewassen, huisdierrassen en traditionele kennis - wordt vaak gezien als iets van het verleden. Maar de netwerkdag liet duidelijk zien: dit erfgoed leeft juist vandaag de dag, en is van onschatbare waarde voor de toekomst. Of het nu gaat om voedselzekerheid, veerkrachtige landbouw, biodiversiteit of culturele identiteit - deze levende bronnen verdienen aandacht en behoud.
Bijeenbrengen van versnippering
De dag kwam tot stand dankzij de inzet van Nonja Remijn (Stichting Zeldzame Huisdierrassen) en Dirk Houtgraaf (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), die als initiatiefnemers het belang van samenwerking in dit diverse veld onderstreepten. Met haar eigen Brandrode runderen thuis, wist dagvoorzitter Irene van der Aart op enthousiaste wijze de zoektocht naar verbinding in te leiden. Hoewel er talloze initiatieven bestaan, werken zij vaak op hun eigen eilandjes. Wat ontbreekt is een gezamenlijke stem. Die stem werd op deze dag verkend: via inspirerende pitches, panelgesprekken en interactieve sessies.
Belang van levend erfgoed
Sprekers als Karel Loeff (Bond Heemschut), Peter Brul (boekweitexpert), en Monique Verstraten (Natuurcentrum Arnhem) toonden hoe levend erfgoed terugkeert in voedsel, landschap en educatie. Vanuit de SZH en CGN vertelden Nonja Remijn, Mira Schoon en Lana de Bruijn over hun werk aan het behoud van Nederlandse erfgoedrassen, met de oproep: “Use it or lose it.” De boodschap van Slow Food’s Stella Bronwasser was helder: idealiter is de Ark van de Smaak overbodig - omdat al dat moois weer vanzelfsprekend op ons bord ligt. Onder het genot van bijzondere hapjes uit de Ark van de Smaak door Jeroen van Nijnatten werd verbinding gezocht tussen oude smaken en nieuwe ideeën.
De netwerkdag markeert een eerste, belangrijke stap. De behoefte aan een gezamenlijk platform werd breed gedeeld, evenals het verlangen naar structurele samenwerking en zichtbaarheid. Erfgoed begint bij de samenleving - en met deze dag is het zaad geplant voor een sterkere, samenhangende beweging. Want alleen samen kunnen we zorgen dat ons levende erfgoed blijft bloeien.