Nieuws

Nieuw boek "Vegetable Grafting" over enten van vruchtgroenten

Gepubliceerd op
10 november 2017

Door het gebruik van onderstammen zijn in de afgelopen jaren de productieniveaus van gewassen zoals tomaten en aubergine verhoogd. In een aantal andere gewassen, zoals paprika en komkommer, worden onderstammen met name gebruikt in de biologische teelt om problemen met bodemziektes te voorkomen. De voordelen van het gebruik van geënte planten zijn onderhand wel bekend, maar het blijkt dat er nog veel kennis ontbreekt over de interacties tussen ent en onderstam onder verschillende condities en hoe dit gestuurd kan worden. Deze kennis is wel van groot belang om de voordelen van enten nog verder uit te buiten.

Boek kaft: Enten van vruchtgroenten

Daarom is recent door een groep deskundigen alle kennis op het gebied van het enten van vruchtgroentegewassen verzameld en gebundeld in het boek “Vegetable grafting: principles and practices”. Dit boek behandelt de laatste wetenschappelijke inzichten, maar geeft ook veel praktische informatie over entmethodes, keuze van onderstammen en het gebruik van geënte planten. Onderzoekers van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research hebben aan dit boek bijgedragen door te beschrijven hoe gedurende de teelt zo optimaal mogelijk gebruik gemaakt kan worden van geënte planten om de voordelen zo goed mogelijk te kunnen benutten.

Dit boek is bedoeld als bron van informatie voor onderzoekers, veredelaars en voorlichters en kan een bijdrage leveren aan het verhogen van de productie, kwaliteit en de duurzaamheid van geënte groentegewassen.