Nieuws

Nieuwe voorzitter WUR maakt kennis met FAO

Gepubliceerd op
18 oktober 2022

Sjoukje Heimovaara, de nieuwe bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research (WUR), heeft voor het eerst een ontmoeting gehad met Qu Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Tijdens hun gesprekken in Rome benadrukten Heimovaara en Dongyu de langdurige relatie tussen de WUR en de FAO.

Beide organisaties werken al lang samen en hebben de gezamenlijke doelstelling om iedereen gezonde en duurzame voeding te bieden.

Een belangrijk thema voor zowel FAO als WUR is de urgentie om landen voor te bereiden op opkomende zoönosen. Voor een betere beheersing van opkomende ziektebedreigingen en antimicrobiële resistentie (AMR) is het nodig alle gezondheidsgerelateerde onderzoeksdisciplines samen te brengen in een Global One Health-aanpak. Professor Wim van der Poel bespreekt dit onderwerp samen met deskundigen van de FAO en de CGIAR in een technische panelsessie in Rome.

De Global One Health-aanpak is een voorbeeld hoe interdisciplinair beleid en onderzoek van belang zijn om de zogeheten ‘wicked problems’ waarmee we geconfronteerd worden aan te pakken en om de Sustainable Development Goals (SDG’s) vast te stellen. Daarom verbinden zowel de WUR als de FAO zich actief met partners en belanghebbenden om onderzoek naar onderwerpen als klimaatverandering en biodiversiteit te stimuleren.

De wereldwijde netwerken van beide organisaties zijn nodig om impact te creëren met evidence-based beleid.