Persbericht

Noelle Aarts doceert over communicatie bij Universiteit van Nederland

Gepubliceerd op
7 maart 2016

Noelle Aarts, hoogleraar Communicatie en verandering in life science-contexten aan Wageningen University, geeft deze week (7-11 maart) college bij de Universiteit van Nederland. Ze spreekt over kloppende verhalen, meningen, luisteren naar burgers, je gelijk halen en conflicten oplossen met een dialoog. Iedere avond om 20.30 uur komt een nieuw college van een kwartier online.

Bij de Universiteit van Nederland geven elke week de beste hoogleraren korte colleges over aansprekende onderwerpen, voor een geïnteresseerd lekenpubliek. Iedere week een nieuwe hoogleraar, elke dag een nieuw college. De colleges zijn gratis te volgen via internet, en terug te kijken via de website.

Alle colleges op een rij:

Maandag 7 maart 2016 - 20:30
1. Waarom kloppen de verhalen die jij vertelt vaak niet?
Verdenk jij je vrienden ervan dat ze wel eens verhalen vertellen die niet helemaal kloppen? Ga dan ook eens bij jezelf te rade, want volgens prof.dr. Noelle Aarts (Wageningen UR, Communicatie) kloppen de verhalen die wij elkaar de godganse dag vertellen vaak niet. Of valt het bij jou toch allemaal wel mee? Test jezelf in dit college.

Dinsdag 8 maart 2016 - 20:30
2. Waarom heb jij je "eigen mening" eigenlijk gewoon van je vrienden?
Niets heerlijker dan lekker praten met mensen die het met je eens zijn en op je lijken. Maar door al dat gepraat met "ons soort mensen", wordt jouw "eigen mening" niet erg op de proef gesteld, legt communicatiewetenschapper prof.dr. Noelle Aarts (Wageningen UR) uit. En die continue zelfbevestiging is niet goed voor jou en ook niet voor de maatschappij. Dus: let goed op tijdens dit college en haal versneld je klokkenluidersdiploma!

Woensdag 9 maart 2016 - 20:30
3.
Waarom luistert de overheid niet graag naar burgers?
Tomaten. Vechtpartijen. Spreekkoren. Zo nu en dan lopen inspraakavonden echt helemaal uit de hand. Tja, als burgers eenmaal boos worden op de overheid, berg je dan maar! Waarom het logisch is dat burgers het gevoel hebben dat ze niet gehoord worden en hoe dat beter kan, dat hoor je van communicatiewetenschapper prof.dr. Noelle Aarts (Wageningen UR).

Donderdag 10 maart 2016 - 20:30
4. Hoe kun je het beste je gelijk halen in een discussie?
Ben jij altijd degene die een discussie wint, of trek je vaak aan het kortste eind? Of je nu goed bent in discussiëren of niet, er zijn typische discussiestrategieën die je altijd kunt toepassen. Maar of we nou veel wijzer worden van al die discussies, dat trekt prof. dr. Noelle Aarts (Wageningen UR) in twijfel. Na dit college snap je wat er zo vaak mis gaat en hoe je voortaan in kunt grijpen. Dus snoer die vervelende oom of collega eindelijk eens de mond....!

Vrijdag 11 maart 2016 - 20:30
5. Hoe los je een conflict op met een dialoog?

Schreeuwen, negeren of gewoon weglopen: soms zijn we het zo hartgrondig oneens met de ander dat het lijkt alsof er geen enkel gesprek mogelijk is. Op zo'n moment kan een dialoog als gespreksvorm helpen. Maar wat is dat eigenlijk, een dialoog, en waarom is het hoog tijd dat we die vaardigheid leren? Dat legt prof. dr. Noelle Aarts (Wageningen UR, Communicatie) allemaal uit. Of je het er nu mee eens bent of niet!