Nieuws

Nogmaals plastic met zeegeur

Gepubliceerd op
30 juni 2017

Uit Amerikaans onderzoek zou blijken dat stormvogels plastic eten omdat ze denken dat het voedsel is. Een geursignaal door algen zou die vergissing veroorzaken. Onderzoeker Jan Andries van Franeker zette vraagtekens bij die conclusie, wat een groep gelijkgestemde biologen nu heeft bevestigd in een wetenschappelijk commentaar.

In een eerder nieuwsbericht (11 nov 2016) gaf Wageningen Marine Research-onderzoeker Jan van Franeker een eerste reactie op een wetenschappelijk artikel waarin werd geconcludeerd dat de aangroei van algen op in zee drijvend plastic afval een geur  zou verspreiden die zeevogels aanlokt om die plastics te eten.

In een online interview met Resource zette Van Franeker een aantal vraagtekens bij die publicatie, en maakte vooral bezwaar tegen de suggestie om dan maar chemicaliën aan plastic toe te voegen die de aangroei van algen zouden moeten terugdringen. Op initiatief van de Franse onderzoekster Gaia Dell’Ariccia heeft een groep gelijkgestemde biologen nu een uitgebreid commentaar van die strekking gepubliceerd in hetzelfde wetenschappelijke tijdschrift.

Meer informatie

Uitgebreid commentaar op wetenschappelijk artikel

Dell'Ariccia, G., Phillips, R.A., Van Franeker, J.A., Gaidet, N., Catry, P., Granadeiro, J.P., Ryan, P.G. & Bonadonna, F.  2017. Comment on "Marine plastic debris emits a keystone infochemical for olfactory foraging seabirds" by Savoca et al..  Science Advances 3, e1700526, 3pp. http://advances.sciencemag.org/content/3/6/e1700526 (open access).