Nieuws
NWO steunt WUR-projecten rond apomixie bij planten en de teelt van rijst in Noordwest-Europa
Twee toepassingsgerichte onderzoeksprojecten van WUR rond apomixie bij planten en rijstteelt in Noordwest-Europa ontvangen financiële steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In totaal honoreert NWO zes projecten van diverse universiteiten. NWO steunt deze toepassingsgerichte projecten met meer dan 5,2 miljoen euro. Het bedrijfsleven en andere organisaties dragen daar nog eens ruim 621.000 euro aan bij.
De twee Wageningse projecten
Apomixis unravelled: the induction of parthenogenesis in dandelion and beyond
Hoofdaanvrager: Marian Bemer, leerstoelgroep Biosystematics
De meeste zaden bevatten embryo’s die zich hebben ontwikkeld na bevruchting van een eicel door een zaadcel. Sommige planten, zoals paardenbloem, kunnen zich echter ongeslachtelijk voortplanten met apomixie, waarbij het embryo een kloon van de moederplant is. Apomixis komt niet voor in landbouwgewassen, terwijl dat veel voordeel kan opleveren voor snellere veredeling en verhoging van opbrengsten. Een beter begrip van het apomixie-proces is echter nodig voor introductie in landbouwgewassen door middel van plantveredeling. Doel van het project is om meer inzicht te krijgen in hoe het PAR eiwit, essentieel voor apomixie in paardenbloem, samenwerkt met andere eiwitten om bij paardenbloemen embryo-ontwikkeling zonder bevruchting te initiëren.
Lees meer over het onderzoek van WUR rond apomixie:
Rice: a sustainable future for agriculture on peatland in NW Europe?
Hoofdaanvrager: Tom Schut, leerstoelgroep Plantaardige Productiesystemen
Een recente pilotproef i.s.m. Universiteit Leiden met rijst op veen heeft veel stof doen opwaaien. Er is brede interesse maar ook discussie over de potentie van rijst als voedselgewas in Noord-west Europa. Het idee van dit project – waarbij wederom wordt samengewerkt me de Universiteit Leiden - is simpel: natte veengronden met rijst en vis kunnen een economisch alternatief zijn voor de huidige landbouw waarmee verdere bodemdaling wordt voorkomen en broeikasgasverliezen beperkt kunnen worden. Het project heeft als doel om het beste gewasmanagement en opbrengsten te bepalen van rijst met en zonder vis. Daarnaast worden de effecten op de omgeving gemeten, om te bepalen of de teelt van rijst-vis kan helpen om het huidige landbouwsysteem te transformeren.
Lees meer over het onderzoek van WUR naar rijstteelt op natte veengronden:
Open Technologieprogramma
Het Open Technologieprogramma van NWO biedt financiering voor toepassingsgericht technisch-wetenschappelijk onderzoek dat vrij en ongebonden is en niet wordt gehinderd door disciplinaire grenzen. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot maatschappelijke en/of wetenschappelijke impact.