Persbericht

Omvangrijk programma moet Colombiaanse koffie klimaatproof maken

article_published_on_label
27 mei 2016

Met een investering van 25 miljoen euro moet de Colombiaanse coffee sector klimaatbestendig worden, met name tegen watertekorten en overschotten. Met het programma Manos al agua (‘handen aan het water’) is het bestaan en welzijn van meer dan een half miljoen koffieboeren gediend. Zij zien nu jaarlijks tot dertig procent van hun oogst verloren gaan.

Het vijf jaar durend Intelligent Water Management programme 2013-2018, Manos al Agua, is bedoeld om de veerkracht en het aanpassingsvermogen van de koffiesector aan te spreken om effecten van klimaatverandering te kunnen doorstaan. Het programma richt zich op de deelname van elfduizend families die koffie verbouwen, vijftig publieke, private en maatschappelijke organisaties die gerelateerd zijn aan watermanagement en beslaat meer dan 150.000 hectare in 25 valleien in de Colombiaanse Andes.

Het programma voor geïntegreerd waterbeheer wordt geleid door de Colombiaanse Coffee Growers Federation (FNC), het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, de Presidential Agency for International Cooperation (APC Colombia), de multinationals Nestlé en Nespresso, Cenicafé en Wageningen University & Research Centre.

In de komende jaren moet de investering leiden tot minder armoede, milieubescherming en de oprichting van coöperaties ter verbetering van de landbouw, en zullen partnerschappen worden gevormd, bijvoorbeeld om de politiek van het belang van een sterke en duurzame koffiesector te doordringen. Binnen het programma wordt een model ontwikkeld dat sturing geeft aan aanpassingsmogelijkheden voor klimaatveranderingen, de toepassing van nieuwe technologie die verspilling voorkomt (nu tot 30 %), en die de negatieve invloed van de koffieteelt op milieu en landschap vermindert. Op den duur moeten 563.000 koffie verbouwende gezinnen hun concurrentiekracht zien groeien, hun welvaart zien stijgen en kunnen omgaan met watertekorten en overschotten.

De ‘koffiefamilies’ in Antioquia, Caldas, Cauca, Nariño en Valle del Cauca hebben inmiddels technologieën ingevoerd voor adequaat watergebruik en het verminderen van waterverontreiniging; tegelijkertijd zijn herbebossingsprogramma’s van start gegaan om de ecosystemen op de berghellingen te stabiliseren.