Nieuws

Onterechte positieve corona-testuitslagen

Gepubliceerd op
19 juni 2020

Door een storing in een van onze PCR-testapparaten is bij vijftien mensen in Flevoland, Zaanstreek-Waterland en omgeving Tiel ten onrechte het coronavirus vastgesteld. Het apparaat waarmee de tests waren uitgevoerd gaf een onterecht positief resultaat, laat Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) weten.

Zaterdag 13 juni heeft het instituut een nieuw apparaat in gebruik genomen voor de humane testen na instellen conform de protocollen van de leverancier. De fout-positieve uitslagen zijn donderdag 18 juni ontdekt, toen oplettende medewerkers eenzelfde patroon zagen in de positieve uitslagen op dit apparaat. Alle positieve testen die op dit apparaat sinds het gebruik vanaf 13 juni zijn uitgevoerd, zijn direct herhaald. Daaruit kwamen de vijftien fout-positieven naar voren. Nadat het probleem was ontdekt is de GGD geïnformeerd en worden alle betrokkenen ingelicht.

De machine wordt niet meer gebruikt totdat de fabrikant deze heeft hersteld. In het laboratorium in Lelystad zijn voldoende apparaten beschikbaar om de aantallen testen van dit moment te verwerken.

WBVR betreurt de verkeerde uitslagen.