Nieuws

Overhandiging van het Wageningen Universiteit Vijfje aan Louise Fresco

Gepubliceerd op
11 oktober 2018

Muntmeester Stephan Satijn heeft het ontwerp van de nieuwste herdenkingsmunt, het Wageningen Universiteit Vijfje, onthuld en symbolisch overhandigd aan prof.dr.ir. Louise Fresco, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University & Research. De overhandiging vond plaats voor het beeld van de Romeinse godin van de landbouw, Ceres. De ceremoniële Eerste Slag op de Wageningen Campus staat gepland op 2 november 2018, waarna de uitlevering plaatsvindt.

Het Wageningen Universiteit Vijfje wordt in opdracht van het ministerie van Financiën geslagen ter ere van het 100-jarig bestaan van Wageningen University & Research. Volgens de Koninklijke Nederlandse munt is het Wageningen Universiteit Vijfje "een waardig eerbetoon aan de 100 jaar jonge en internationaal erkende kennisinstelling, waar we als Nederland extra trots op mogen zijn."

Het ontwerp


Het Wageningen Universiteit Vijfje is ontworpen door de Zweedse kunstenares Malin Persson. Centraal op de munt staat een geabstraheerde en krachtige vorm van de zonnebloem afgebeeld. Overdag draait de bloemknop met de zon mee, 's nachts keert de bloemkop terug naar de oostelijke stand als een verwijzing naar het wereldwijde belang van Wageningen University & Research. Op de voorzijde van de munt verandert het patroon van de zonnebloem in gevulde cirkels, wat een overgang richting een waardig portret van Koning Willem-Alexander creëert. De keerzijde toont een variatie op de zonnebloem waarbij de zaden symbool staan voor akkers of velden gezien vanuit de lucht. De afgebeelde erlenmeyer dient als symbool voor de wetenschap.

Verkrijgbaarheid en oplage


De voorverkoop van het Wageningen Universiteit Vijfje start 11 oktober op www.knm.nl/wageningen. Gezien het internationaal aansprekende thema en de ervaring met eerdere herdenkingsmunten, verwacht De Koninklijke Nederlandse Munt dat de munt in recordtijd uitverkocht zal zijn.