
Nieuws
Pabo-studenten leren over voedselverspilling, verpakkingen en meer
Woensdag 19 februari stroomde de Wageningen Campus vol met tweedejaars pabo-studenten van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) voor het Senior Science Lab. Tijdens deze inspirerende dag verdiepten ze zich in vier thema’s: "Voedselverspilling", "Vers en verpakkingen", "Innovatieve schoolomgeving" en "Slimme strategie van zaadverspreiding".
De studenten van het CHE kregen de workshops met de insteek om deze thema's vervolgens ook in de (stage)klas te kunnen behandelen. De dag begon met een openingscollege door Ellen van Seben (projectleider WKWU) en Hilco van Styuvenberg (opleidingsdocent CHE en didactisch medewerker WKWU), daarna verspreidde de grote groep zich over vier workshops.
Slimme strategie van zaadverspreiding
Bij binnenkomst troffen de studenten een tafereel vol groente, fruit én kleinkijkers aan, genoeg om al direct wat nieuwsgierige reuring te veroorzaken. Marian Bemer (universitair docent en onderzoeker Plantenwetenschappen) trapte de workshop af met een kort college. Daarna gingen de studenten zelf aan de slag.
Zo werden vruchten opengesneden, opgemeten en onderzocht. Op een werkblad werd vervolgens genoteerd wat ze tegenkwam. Niet alleen de vruchten kregen aandacht, ook neuzen en oren werden vergroot onder de kleinkijkers.
Tijdens het onderzoek ontdekten de studenten dat zaden op allerlei manieren hun weg vinden: door de wind, via water, door vogels of zelfs doordat de plant zelf de zaden wegschiet. Tot slot bespraken ze hoe ze deze les eenvoudig en praktisch in hun eigen stageklas kunnen toepassen.
Vers en verpakkingen

De studenten verzamelden zich bij Marcel Staal (onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research) in Phenomea, een onderzoeksfaciliteit op de campus vol innovatieve apparaten om de kwaliteit en houdbaarheid van versproducten te testen. Tijdens de workshop namen ze een kijkje in de onderzoekslocatie en ontdekten ze hoe technologie wordt ingezet, bijvoorbeeld met robots binnen de agrofoodsector. Ook bezochten ze een speciale ruimte met een zeecontainer waarin producten onder gecontroleerde temperatuur worden opgeslagen om de houdbaarheid te onderzoeken. Verder maakten ze kennis met een nieuwe appelsoort én kregen ze de kans om zelf proefjes te doen, waarbij ze onderzochten hoe verpakkingen bijdragen aan versheid en duurzaamheid. Zo leerden de studenten stap voor stap over het hele proces van product tot consumptie.
Innovatieve schoolomgeving

Josefien van Duijn (student BSc Landschapsarchitectuur) en Eilán Lobrij (student MSc Landschapsarchitectuur) verzorgden een interactieve workshop waarin de pabo-studenten zelf aan de slag gingen met het ontwerpen van een innovatieve schoolomgeving. Centraal stond de vraag: hoe maak je een schoolplein waar álle gebruikers – van leerlingen en leerkrachten tot buurtbewoners – blij van worden?
De studenten begonnen met het in kaart brengen van wensen en behoeften, waarna ze hun ideeën tot leven brachten in schetsen. Sommige teams ontwierpen direct een dakterras bovenop het schoolgebouw met een eigen moestuin. Zo kunnen de kinderen op een speelse (maar ook ruimte efficiënte) manier alles over planten en voedselproductie leren. Andere groepen pakten het groots aan en transformeerden het plein tot een waar speelparadijs, compleet met trampolines, klimtorens en groene hoekjes om tot rust te komen.
Tijdens het proces leerden de studenten niet alleen hoe je buitenruimte functioneel én leerzaam kunt inrichten, maar ook hoe belangrijk het is om samen met kinderen en andere gebruikers tot een gedragen ontwerp te komen. Hopelijk bereiken sommige ideeën ook het bestuur en worden de schoolpleinen vergroend.
Voedselverspilling

Lisa Molenaar (student MSc Biotechnology & MSc Nutrition and Health) en Pien van Beers (student BSc Food Technology) namen de studenten mee in de wereld van voedselverspilling. Tijdens de workshop kregen de pabo-studenten inzicht in hoe groot en complex dit probleem is, maar hoe je het toch op een aansprekende manier in de klas kunt behandelen.
De studenten doken via interactieve opdrachten verder in het onderwerp. Ze leerden bijvoorbeeld dat we in Nederland per persoon jaarlijks maar liefst 33,4 kilo eten verspillen. Dat zijn zo’n 393 appels of 75 hele broden!
Als afsluiting werkten de studenten hun eigen creatieve lesidee uit en pitchten deze aan de rest van de groep. Zo gingen ze naar huis met concrete plannen om hun leerlingen bewust te maken van voedselverspilling.
We willen alle wetenschappers en studentassistenten bedanken voor hun bijdrage aan deze editie van het Senior Science Lab.