Nieuws

Pieter Walstra Award 2020 voor Kelly Nichols

Gepubliceerd op
13 maart 2020

Onderzoeker Kelly Nichols van Wageningen University & Research heeft de Pieter Walstra Award gewonnen. De prijs is bedoeld om bijzondere wetenschappelijke publicaties op het gebied van zuivel en technologie te stimuleren. Nichols ontvangt de prijs vanwege haar promotieonderzoek naar het eiwitmetabolisme in het lichaam, en specifiek de uier, van koeien.

Het proefschrift heeft de kennis van energie- en eiwitmetabolisme bij melkvee enorm verbeterd. Zes hoofdstukken van het proefschrift zijn al gepubliceerd in het vooraanstaande Journal of Dairy Science. De bevindingen van dit onderzoek maken praktische strategieën mogelijk om de vorming van melkeiwit uit voedingseiwit te verhogen en de verliezen van stikstof te verminderen. Het onderzoek levert daarmee een belangrijke bijdrage aan duurzame zuivelproductie door nieuwe voedingsstrategieën die de ammoniakemissies naar het milieu verminderen.

Kelly Nichols

Voedinginterventies

Een bijzonder innovatief aspect van Nichols’ proefschrift is haar studie van voedingsinterventies op het hele lichaam en de uier van melkvee gedurende 3 experimenten. Deze aanpak maakte het mogelijk om de fundamentele ontdekkingen van het energie- en eiwitmetabolisme op het weefsel- en cellulaire niveau toe te passen op het hele dierniveau, en werd vertaald in advies voor diervoedingsdeskundigen en veehouders met betrekking tot de samenstelling van energie- en eiwitcomponenten in rantsoenen voor melkvee.

Een belangrijk resultaat dat voor de praktijk van cruciaal belang is, is dat een opmerkelijk hoge melkstikstofefficiëntie en lage stikstofuitscheiding, en dus lage ammoniakemissies, kan worden bereikt door het rantsoeneiwit zodanig samen te stellen dat een ​mengsel van specifieke essentiële aminozuren voor metabolisme beschikbaar komt.

Aminozuurverdeling

Bovendien zal het type energiebron in de voeding de aminozuurverdeling tussen lichaamsopslag, melksynthese en melkuitscheiding beïnvloeden. Het onderzoek dat in dit proefschrift wordt gepresenteerd, laat duidelijk zien dat de beschikbaarheid van één enkel aminozuur de melkeiwitsynthese niet noodzakelijkerwijs beperkt en toont aan dat deze in de praktijk wijdverbreide opvatting moet worden losgelaten.

In plaats daarvan moet aandacht worden besteed aan het profiel van specifieke aminozuurgroepen en het type energie in rantsoenen voor melkvee bij het streven naar verbeteringen in de efficiëntie van stikstofgebruik, aangezien beide factoren de respons van de melkklier op variatie in de toevoer van voedingsstoffen beïnvloeden.

Pieter Walstra Award

De Pieter Walstra Award is in 2011 door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) opgezet ter ere van de unieke bijdrage van prof.dr. Pieter Walstra op het gebied van zuivelwetenschap en -technologie. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt.

De jury vindt Nichols’ proefschrift niet alleen van zeer hoge wetenschappelijke kwaliteit, maar ook bijzonder relevant gezien de huidige discussie over stikstof in de landbouw. Het proefschrift biedt duidelijke uitgangspunten voor de praktijk in de zuivelsector.

Kelly Nichols is in april 2019 gepromoveerd aan de Wageningen University & Research. Het onderzoek heeft deel uitgemaakt van het Food4Foodure programma. Tegenwoordig werkt Nichols als onderzoeker voor de leerstoelgroep Diervoeding.