Nieuws

President van Suriname bezoekt WUR in Bleiswijk

Gepubliceerd op
9 september 2021

De Surinaamse President Chan Santokhi en de Surinaamse minister van landbouw, Parmanand Sewdien hebben woensdagmiddag de locatie Bleiswijk van Wageningen University & Research. Het bezoek is onderdeel van een groot werkbezoek aan Nederland. De bewinsdslieden waren vooral benieuwd naar klimaat- en agro-onderzoek dat relevant is voor hun lokale omstandigheden.

Gewasbescherming 

Voorzitter van de raad van bestuur van WUR, Louise O. Fresco, ontving de delegatie en leidde de President langs onderzoekers van drie focusgebieden, namelijk vermindering van gewasbeschermingsmiddelen, klimaatbeleid en residu-analyse bij groenten en fruit. Voor veel WUR-onderzoek, gewasbescherming bijvoorbeeld, is Suriname een belangrijke partner. Door bedekte teelt kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen teruggebracht worden. Gerben Messelink, Buitengewoon hoogleraar Biologische Bestrijding in de Glastuinbouw bij Wageningen Plant Research, legde de delegatie uit wat voor onderzoek er gebeurt en hoe we kunnen innoveren. Interessant voor Suriname want het land wil graag de kwaliteit verhogen van groente voor export. 

Ik ben zeer vereerd bij WUR op bezoek te zijn en zie veel mogelijkheden voor samenwerking in Suriname. Laten we onze kennis bundelen.
President Chan Santokhi
Van links naar rechts; Louise O. Fresco, Minister van Landbouw, Parmanand Sewdien, President Chan Santokhi, Burgemeester Lansingerland: Pieter van der Stadt, BU Manager: Sjaak Bakker (Foto: Sarah Kirsten Vlekke).
Van links naar rechts; Louise O. Fresco, Minister van Landbouw, Parmanand Sewdien, President Chan Santokhi, Burgemeester Lansingerland: Pieter van der Stadt, BU Manager: Sjaak Bakker (Foto: Sarah Kirsten Vlekke).

Onderzoek als basis voor economisch herstel 

Veel expertise binnen WUR is van groot belang voor Suriname. Onderzoek vormt doorgaans de basis voor optimalisatie van lokale processen en toont het bedrijfsleven investeringsopties van maatschappelijk belang. Suriname is economisch hard geraakt door de coronacrisis. Een verhoging van duurzame voedselproductie en verbetering van voedselveiligheid kan zowel de binnenlandse markt als de export ten goede komen. Beleidsmedewerkers van het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid hebben het afgelopen jaar Suriname bezocht om samen te gaan werken op onderwerpen als het verhogen van rijstproductie, gewasbescherming en de toenadering van Nederlandse agrofood bedrijven tot de Surinaamse markt. WUR hoopt samen met het Ministerie op deze thema's een verbindende rol te kunnen spelen. 

WUR is een supermarkt: alle rekken liggen vol met kennis. We hopen op korte termijn een overeenkomst met WUR te tekenen.
Minister van Landbouw, Parmanand Sewdien