Nieuws

Promotie Susanne Kühn

article_published_on_label
27 oktober 2020

Susanne Kühn is sinds 2011 betrokken bij het stormvogelonderzoek van Wageningen Marine Research (WMR). Sinds 2016 werkte zij als promovendus onder begeleiding van Jan van Franeker aan haar proefschrift. Het proefschrift, getiteld: ‘Message in a belly – Plastic pathways in Fulmars’, is nu klaar en Susanne gaat deze in een openbare zitting in Wageningen op VRIJDAG 30 Oktober om 11:00 verdedigen.

Het proefschrift van Susanne Kühn, in de achtergrond de Westfjords op IJsland waar een deel van haar studie plaats vond.
Het proefschrift van Susanne Kühn, in de achtergrond de Westfjords op IJsland waar een deel van haar studie plaats vond.

Stormvogels IJsland

Susanne begon in 2011 als studente bij WMR (toen nog IMARES) en keek naar plastic in de magen van stormvogels die zij op IJsland had verzameld als slachtoffer uit lange-lijn visserij. Dit vroege onderzoek heeft ook zijn weg naar het proefschrift gevonden samen met andere projecten die hierop volgden. Susanne was bijvoorbeeld betrokken bij het uitzoeken van maaginhouden van stormvogels van Spitsbergen in 2013 en besteedde veel tijd aan het gedetailleerd analyseren van de gevonden plastics van vogels of andere zeedieren. In 2016 kreeg zij de kans om vier jaar lang onderzoek te doen aan plastics in stormvogels in de kader van een promotieonderzoek binnen het Europese JPI Oceans project PLASTOX.

Plastic opname via prooivissen

Tijdens haar promotieonderzoek onderzocht Susanne onder andere de mogelijke indirecte opname van plastics door stormvogels via prooivissen. Hoewel vissen in de Noordzee en in de Arctische oceaan weleens plastic inslikken, is de grootte en hoeveelheid van deze plastics meestal zo klein, dat ze maar weinig bij te lijken dragen aan de totale hoeveelheid plastic in stormvogels.

Een noordse stormvogel in de Westfjords, IJsland
Een noordse stormvogel in de Westfjords, IJsland

Plastic van chemicaliën

Stormvogels eten geregeld plastics en een van de meest actuele vragen gaat over mogelijke schade van deze plasticopname. Om dit te kunnen onderzoeken, heeft Susanne in samenwerking met het Duits-Nederlandse kunststofbedrijf Carat en het Noorse onderzoeksinstituut SINTEF Ocean een plastic mengsel van het strand verzameld, vermalen en nauwkeurig geanalyseerd. Dit mengsel weerspiegelt op een realistische manier de eigenschappen van in zee verloren plastics. Dit betreft niet alleen de onregelmatige vorm en grootte maar ook de chemische eigenschappen zoals polymeertypes en toegevoegde, soms schadelijke, additieven die worden gebruikt om plastics de gewenst eigenschappen te geven zoals flexibiliteit of kleur of brandbaarheid. In een experiment werd dit mengsel toegevoegd aan de maagsappen van stormvogels. Resultaten lieten zien, dat verschillende stoffen zoals weekmakers of vlamvertragers van plastic naar de maagsappen kunnen lekken en op die manier in de vogel terecht kunnen komen.

Susanne Kühn bij het spoelen van een maag van een noordse stormvogel.
Susanne Kühn bij het spoelen van een maag van een noordse stormvogel.

De verdediging

Alle resultaten zijn openomen in Susanne’s proefschrift. Tijdens haar verdediging zal zij vooraf, om 11:00 uur een lekenpraatje houden om de toeschouwers over haar onderzoek te informeren. Daarna gaan vier wetenschappers haar 45 minuten kritisch ondervragen. In totaal duurt de verdediging met aanvullende formaliteiten circa 1.5 uur. Geïnteresseerde zijn welkom om de verdediging via een Livestream bij te wonen via de link.