Nieuws

Promovendus WUR wil extreem spierverlies bij IC-patiënten voorkomen

article_published_on_label
20 december 2023

Kritiek zieke IC patiënten verliezen vaak veel spiermassa, wat het risico op complicaties en daardoor overlijden verhoogt. Ook kan het dan meer tijd kosten om helemaal te herstellen. Lauryn Domingos, promovendus van WUR, krijgt geld van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om onderzoek te doen hoe dat spierverlies beperkt kan worden. Dat gaat via een Mozaïek 2.0-beurs en is bedoeld voor afgestudeerden met een migratieachtergrond.

Weinig beweging, mechanische beademing en verdoving lijken een belangrijke bijdrage te leveren aan spierverlies van IC patiënten. Het nabootsen van fysieke activiteit door het hele lichaam elektrisch te stimuleren kan misschien het behoud van spiermassa ondersteunen.

Opzet project

In dit project gaat Domingos verdoofde IC patiënten en gezonde vrijwilligers combineren, met als doel spiermassa te behouden en klinische uitkomsten te verbeteren in kritiek zieke patiënten.

Domingos: “We introduceren niet alleen spiercontractie door elektrostimulatie, maar combineren het met inname van eiwitrijke voeding. Door deze opzet uit te voeren in gezonde vrijwiliigers én zieke patiënten, hopen wij een aanpak te ontwikkelen die spiermassabehoud stimuleert en daaropvolgend tot een betere kwaliteit van leven leidt.

Als eerstegeneratiestudent is een PhD doen niet iets dat vanzelfsprekend kwam voor mij. Ik ben enorm dankbaar dat ik vanuit NWO niet alleen de kans krijg om dit te doen, maar ook de flexibiliteit heb om mijn eigen project in elkaar te zetten. Ik kijk ernaar uit dit project uit te voeren met mijn begeleidingsteam.”

Meer over Mozaïek 2.0

Het promotiebeurzenprogramma ‘Mozaïek 2.0’ is gericht op de in Nederland in de wetenschap ondervertegenwoordigde groep afgestudeerden met een migratieachtergrond uit Afrika, Azië, het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika en Turkije ende oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika en Oceanië. Het doel van het programma is om de inclusieve werkomgeving binnen de Nederlandse kennisinstellingen te bevorderen.