Nieuws

Richard Harrison nieuwe algemeen directeur Plant Sciences Group

Gepubliceerd op
19 mei 2022

De Raad van Bestuur van Wageningen University & Research (WUR) heeft Richard Harrison benoemd tot Algemeen Directeur Plant Sciences Group (PSG) met ingang van 1 september 2022. Hij volgt Ernst van den Ende op die nu Algemeen Directeur is van de Animal Sciences Group. Harrison is momenteel directeur van NIAB Cambridge Crop Research.

De Raad van Bestuur is verheugd dat Richard Harrison de functie van Algemeen Directeur op zich zal nemen. Bij de aankondiging van Harrisons benoeming zei Louise O. Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur WUR: "Richard Harrison's internationale profiel zal een grote aanwinst zijn voor WUR. Wij verwachten dat hij een sterke impuls zal geven aan en de verdere ontwikkeling van onze strategieën op het gebied van plantwetenschappen, waardecreatie en onderwijs. De productie van planten staat centraal bij de enorme uitdagingen om de groeiende wereldbevolking te voeden, de klimaatverandering te beperken en te zorgen voor een zorgvuldig beheer, gebruik en bescherming van bodem, natuur en milieu."

"WUR heeft een leidende rol in het combineren van fundamentele kennis en praktische expertise in de plantenwetenschap. Ons werk op het gebied van genetica, gewasbescherming, fysiologie en fotosynthese is baanbrekend. Dit biedt nieuwe perspectieven voor duurzame climate-smart landbouw voor onze partners uit de industrie, overheden, NGO's, onderzoeksinstituten en universiteiten, zowel in Nederland als internationaal. Met Richard Harrison, als onze nieuwe Algemeen Directeur Plant Sciences Group, zal WUR dit werk met nieuwe energie verder uitbreiden."

Richard Harrison leidt momenteel NIAB's onderzoekswerk in akkerbouwgewassen, en NIAB's bijdrage aan het Crop Science Centre, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Cambridge en NIAB. Richard Harrison over zijn aanstelling bij WUR: "Dit is een geweldige kans, en voorrecht, om toe te treden tot een wereldberoemd instituut voor ontdekking en innovatie en om de Plant Sciences Group te leiden. De huidige mondiale uitdagingen vragen om nieuwe manieren van werken om een ecologisch en economisch duurzaam voedselsysteem te ontwikkelen. Ik kijk ernaar uit om een bijdrage te leveren aan de verwezenlijking van deze uitdaging, voortbouwend op de uitstekende onderzoeks- en toepassingsmogelijkheden in Wageningen en daarbuiten".

Dr. Richard Harrison voltooide zijn PhD in systeembiologie aan de Universiteit van Manchester, gevolgd door een Medical Research Council Fellowship aan de Universiteit van Edinburgh op het gebied van bio-informatica en populatiegenetica. Hij kwam in 2011 bij East Malling als onderzoeksleider en nam in 2016 de rol van hoofd van de afdeling genetica, genomica en veredeling op zich, die zowel onderzoeksprogramma’s als commercialisering van nieuwe variëteiten van zacht fruit en boomfruit uitvoert. In 2019 verhuisde hij naar Cambridge, waar hij als directeur Gewasonderzoek toezicht hield op de onderzoeksafdelingen genetica, veredelingspathologie, biotechnologie en gegevenswetenschap in het hoofdkantoor van NIAB in Cambridge, evenals op wettelijke diensten op het gebied van zaadcertificering en variëteitentests. Zijn eigen onderzoek is gericht op het begrijpen van de evolutie en de genetische basis van complexe eigenschappen, zoals de interacties tussen planten en microben en zijn onderzoeksgroep is een combinatie van moleculaire biologen en wiskundige en computerwetenschappers die werken op het raakvlak van ontdekking en toepassing.

In het Verenigd Koninkrijk neemt Richard deel aan diverse strategische adviespanels, zowel voor de industrie (bijvoorbeeld de adviesraad voor net-zero advisory board of the National Farmers Union) als voor Britse financieringsorganen, zoals BBSRC (Biotechnology and Biological Sciences Research Council) en Innovate UK. Hij is fellow van de Royal Society of Biology en voltooide in 2019 een Nuffield Farming Scholarship, waarbij hij de groene energietransitie bestudeerde die nodig is in beschermde tuinbouwgewassen.