Nieuws

Robot van invloed op de rol van de boer en tuinder

Gepubliceerd op
5 oktober 2021

Robots kunnen de agrarische sector op verschillende manieren vooruithelpen. Allereerst zijn ze goed in moeilijke, complexe, zware of eentonige werkzaamheden. Daarnaast helpen ze verduurzamen, onder meer door exacter en gerichter benodigde hulpmiddelen en grondstoffen in te zetten. De rol van de agrarisch ondernemer zal dan ook veranderen door robotisering. Dat blijkt uit de strategische agenda 'European Robotics in agri-food Production: Opportunities and Challenges', waaraan de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research meewerkte.

De strategische agenda werd afgelopen jaar gepubliceerd, en is een samenwerking tussen brancheorganisatie EU Robotics en het Europese project agROBOfood. De WUR is bij beide betrokken. De agenda werd gemaakt voor de Europese Unie: de EU werkt namelijk aan een grote digitaliseringsagenda. Daarbinnen krijgt de agrarische sector een eigen plek. De strategische agenda kan dus de basis zijn voor nieuwe Europese projecten. Bovendien kan de agenda binnen de sector leiden tot meer eensgezindheid. De reacties van de EU en de agrarische sector op het rapport zijn zeer positief.

Een klein team, waaronder enkele medewerkers van de WUR, werkte gedurende ongeveer een jaar aan 'European Robotics in agri-food Production: Opportunities and Challenges'. Daarvoor werd onder meer gesproken met het werkveld, zoals gespecialiseerde bedrijven. Uit de analyses bleek dat robotisering ervoor kan zorgen dat het werk van boeren en tuinders verandert: zij zullen steeds vaker in hun beslissingen ondersteund worden door robots en kunstmatige intelligentie. Daarnaast bieden robots een oplossing voor het arbeidsvraagstuk, dat onder meer in de glastuinbouw steeds nijpender wordt.