Nieuws

Samen de leefomgeving waarin kinderen opgroeien verbeteren

Published on
29 maart 2022

"Door Corona hebben we elkaar te lang niet gezien.” Daarom organiseert Wageningen University & Research (WUR), dit symposium. Medeorganisatoren Fieke Franken (teamleider Smaaklessen en EU-Schoolfruit) en Gertrude Zeinstra (WUR onderzoeker Food, Health & Consumer Research) hopen dat iedereen die werkt aan een gezondere leefomgeving voor kinderen deze bijeenkomst aangrijpt: om ideeën op te komen doen én in te brengen. “Want met de input van professionals uit de praktijk komen we tot een betere aanpak. En zo maken we samen de wereld waarin kinderen opgroeien gezonder en duurzamer."

Wisselwerking tussen de praktijk en wetenschap

Het centrale thema van deze bijeenkomst is de wisselwerking tussen de wetenschap en de praktijk. Natuurlijk delen we de laatste inzichten uit onderzoek, maar om verandering teweeg te brengen in de praktijk hebben we iedereen in het werkveld nodig: de diëtiste en de onderzoeker, de (gym)leraar en de kinderarts, de Jong leren Eten (JLE)-makelaar en de gemeentelijke beleidsmedewerker, de ondernemer, de start-up en de schooldirecteur. 

Van oudsher zet Wageningen University & Research sterk in op de thema’s ‘gezond eten en een duurzame leefomgeving’. Daarmee zijn we bij uitstek in de positie om een platform te bieden waar kennispartners en professionals elkaar kunnen vinden.  

Landelijk neemt de aandacht voor kinderen op gezond gewicht toe. Zo kwamen afgelopen jaar het RIVM en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met respectievelijk een rapport en een kamerbrief. Bovendien wordt preventie en een gezonde leefstijl expliciet genoemd in het coalitieakkoord. Natuurlijk haken we graag aan op de kansen die deze toegenomen aandacht biedt om overgewichtsproblematiek breder aan te pakken!   

Een appel etend kind dat moet toekijken hoe een klasgenootje een zakje chips eet, baalt. En zo krijgt die lekkere appel ineens een slechte reputatie. Dat is zonde.
Fieke Franken, teamleider Smaaklessen en EU-schoolfruit

    Kennis direct toepassen

      We delen de laatste onderzoeksresultaten op het gebied van overgewicht en het stimuleren van gezonde voedingsgewoonten bij kinderen en jongeren en gaan in op leefstijl, beleid, educatie en duurzaamheid. Bij het presenteren en in de discussierondes is er aandacht voor de toepasbaarheid: kan ik hier iets mee; in de klas, met mijn jonge patiënten, bij het schrijven van nieuw beleid en adviezen naar scholen en ouders?  

      Tijdens het online gedeelte wordt een aantal relevante onderzoeksprojecten gepresenteerd. Zo krijg je een voorproefje van wat er tijdens het symposium besproken wordt, kun je alvast vragen stellen en aan geven wat je verwachtingen zijn. 

      Het symposium kent twee delen: in de ochtend ligt de focus op kennis delen aan de hand van een aantal lezingen. In de middag kies je een discussieronde op het thema van je voorkeur. Hier wordt dieper op de materie ingegaan. Er is meer ruimte voor interactie en we gaan samen op zoek naar oplossingen. De dag door reiken we je best practice handvatten aan, waarmee je direct aan de slag kunt in je eigen project. We sluiten de dag af met een netwerkborrel, zodat mensen elkaar na afloop verder kunnen leren kennen.

        Welke onderwerpen komen aanbod?

        In het werkveld weet iedereen wel dat kinderen dé sleuteldoelgroep vormen in de strijd tegen overgewicht. Want het aanleren van goede eet- en leefgewoontes is op jonge leeftijd nog goed te doen en werkt door op latere leeftijd. Maar hoe vertalen we de wetenschappelijke onderzoeksresultaten het beste naar de school, de sportkantine en thuis? En waar loopt de professional in het veld tegenaan bij het toepassen van nieuwe inzichten of methoden? 

        De kennispartners van Jong Leren Eten, Rijnstate Ziekenhuis, het Voedingscentrum, JOGG (gezonde jeugd gezonde toekomst) en de GGD presenteren hun bevindingen over o.a. overgewicht, ouderbetrokkenheid, het project ‘Groente en fruit op school; vanzelfsprekend!’ en voedseleducatie. Verschillende experts en onderzoekers van de WUR leiden de discussierondes. 

        Nieuw is de koppeling tussen gezond en duurzaam, die in verschillende presentaties wordt gemaakt. Deze twee focusthema’s werden tot voor kort als apart gezien. Door de match met het kennisdomein kan juist Wageningen University & Research hierin een voorzet geven. 

        De leefomgeving van kinderen verbeteren

          Er komen veel nieuwe en verdiepende inzichten aan bod. Daarnaast is het de kans om aansluiting en inspiratie te vinden bij collega’s uit je eigen en aanverwante vakgebieden. Zoveel kennis bij elkaar is een mooie gelegenheid om advies en tips op te halen, waarmee je aan de slag kunt in je eigen werkzaamheden. En – last but not least – is deze bijeenkomst bij uitstek de kans om actief bij te dragen bij de wisselwerking tussen onderzoek en de werkelijkheid. Want de leefomgeving waarin onze kinderen opgroeien verbeteren doen we samen. 

          Als ik kinderen op jonge leeftijd al zie worstelen met overgewicht, raakt me dat zo. En ik begrijp het zo goed, want de verleiding is enorm. Dat maakt het ook zo moeilijk.
          Gertrude Zeinstra. WUR onderzoeker Food Health & Consumer Research


          Meer informatie over het symposium

          Deelnemen aan het symposium van 17 mei 2022? Benieuwd naar het programma en de betrokken experts? Lees hier verder.