
Nieuws
Samenwerking als sleutel tot voedselzekerheid
De 7 guiding principles van SeedNL benadrukken dat samenwerking tussen publieke en private partijen onmisbaar is voor het behoud van genetische bronnen en voedselzekerheid.
Het behoud van genetische diversiteit is van essentieel belang in een veranderende wereld waarin voedselzekerheid steeds meer onder druk komt te staan. Onlangs publiceerde SeedNL de brochure '7 guiding principles for stronger public-private collaboration to conserve and use plant genetic resources for food and agriculture'. Het doel: een sterkere samenwerking tussen publieke en private partijen bevorderen en het benadrukken van het belang van het conserveren van genetische bronnen.
Wat is SeedNL?
SeedNL is een samenwerkingsverband dat publieke en private partijen verbindt om wereldwijd toegang tot en kwaliteit van zaden te verbeteren. Het richt zich op duurzame landbouwsystemen, versterking van voedselzekerheid en behoud van genetische diversiteit. Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) speelt, samen met vele andere genenbanken, een belangrijke rol in dit proces door genetisch materiaal te beheren en samen te werken met internationale partners.
De 7 guiding principles van SeedNL zijn opgesteld op basis van een publicatie over samenwerking tussen genenbanken en private partijen, en interviews met LVVN, genenbanken, bedrijven en internationale organisaties. SeedNL probeert hiermee een betere dialoog te stimuleren tussen de betrokkenen en inspiratie te leveren voor toekomstige samenwerking. Het CGN heeft hier enthousiast aan bijgedragen door het geven van inzicht in de relatie tussen genenbanken en het bedrijfsleven. De guiding principles brochure werd positief ontvangen en begin 2025 door staatssecretaris Rummenie van het ministerie van LVVN aangeboden aan Stefan Schmitz, de directeur van de Global Crop Diversity Trust.
De 7 guiding principles van SeedNL
1. Erken de urgentie van samenwerking
Genetische diversiteit gaat snel verloren en dat bedreigt de wereldwijde voedselzekerheid. Samenwerking tussen publieke en private partijen is essentieel om dit verlies te beperken. Deze samenwerking kan vele vormen aannemen, denk bijvoorbeeld aan regeneratieprojecten waarin materiaal dat ligt opgeslagen in genenbanken opnieuw wordt vermeerderd voor toekomstig gebruik.
2. Bouw vertrouwen tussen publieke en private stakeholders
Effectieve samenwerking is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Transparantie over doelen, resultaten en voordelen is hierbij cruciaal, evenals het investeren in goede relaties tussen veredelaars en genenbanken.
3. Vergemakkelijk toegang door standaardisatie
Gestandaardiseerde processen, zoals het gebruik van het Standard Material Transfer Agreement (SMTA), zorgen voor eenvoudigere en efficiëntere uitwisseling van genetisch materiaal. Dit voorkomt administratieve obstakels en bevordert samenwerking op internationaal niveau.
4. Faciliteer een stimulerende beleidsomgeving
Een goed beleidsklimaat is nodig om samenwerking te bevorderen. Internationale verdragen die betere toegang tot bronnen mogelijk maken moeten worden gesloten en geïmplementeerd, en juridische barrières verminderd.
5. Zorg voor eerlijke toegang en verdeling van voordelen
Eerlijke verdeling van de opbrengsten stimuleert wederzijdse samenwerking. Dit principe zorgt ervoor dat het gebruik van genetisch materiaal plaatsvindt met respect voor de oorsprong en zorgt er ook voor dat winsten eerlijk worden gedeeld.
6. Omarm onconventionele partnerschappen
Samenwerking met niet-traditionele partners, zoals NGO’s en universiteiten, kan leiden tot innovatieve oplossingen. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van nieuwe methodologieën voor het evalueren van genetisch materiaal, wat bijdraagt aan efficiënter gebruik en behoud.
7. Versterk de capaciteit van genenbanken
Goed functionerende genenbanken zijn cruciaal voor het beheer van genetische bronnen. CGN investeert in de verbetering van kwaliteitsstandaarden, infrastructuur en kennisoverdracht om zijn collectie duurzaam te beheren. Samenwerking met private partijen speelt hierbij een essentiële rol.
Samenwerken voor een duurzame toekomst
De 7 guiding principles van SeedNL benadrukken dat samenwerking tussen publieke en privatie partijen onmisbaar is voor het behoud van genetische bronnen en voedselzekerheid. Door bruggen te bouwen tussen de verschillende betrokken partijen kan er worden gewerkt aan een toekomst waarin behoud van biodiversiteit en voedselproductie hand in hand gaan. Samenwerking gebaseerd op vertrouwen en gedeelde doelen vormt de sleutel tot succes.